Pregledavate arhivu oglasa objavljenih na www.boljiposao.com.
Ovaj oglas je istekao 16.02.2020. i više nije aktivan.
Sadržaj oglasa prikazan je isključivo u informativne svrhe.
Trenutno aktivne oglase pogledajte na www.posao.hr.

Stručnjak za predškolski odgoj i obrazovanje

Oglas je istekao
Poslodavac:
Kategorija:
Mjesto rada:
Bosna i Hercegovina
Rok prijave:
16.02.2020.

O poslu

Opis radnog mjesta:
Projekat: Predškolsko obrazovanje za svu djecu (PEACH) / Bosna i Hercegovina (B&H)

Caritas Švicarska (u daljnjem tekstu CaCH) traži stručnjaka za Predškolski odgoj i obrazovanje u skladu sa javnim pozivom.

I. Kontekst i pozadina

Prema Okvirnom zakonu o odgoju i obrazovanju u BiH, predškolsko obrazovanje je obavezno za svako dijete. Na osnovu podataka UNICEF-a (2015), samo 15% djece u BiH pohađa predškolski odgoj i obrazovanje; ta stopa je znatno niža među romskom djecom (1,5%). Niske stope upisa dijelom su posljedica nedostatka svijesti o potrebi predškolskog odgoja i obrazovanja, nedostatka predškolskih ustanova, ali i administrativnih i financijskih ograničenja koja posebno pogađaju ugrožene obitelji. Vlastima često nedostaje stručnost i resursi u predškolskom sektoru, ali vrlo su otvoreni za saradnju u rješavanju ovog obrazovnog jaza. Stoga, CaCH je započeo projekat „Predškolski obrazovanje za svu djecu – PEACH“. Projekat PEACH provodi se u partnerstvu sa Udruženjem “Društvo ujedinjenih građanskih akcija – DUGA” u Kantonu Sarajevo i Asocijacijom za razvoj LEDA u Zeničko-dobojskom kantonu (Kakanj, Zenica i Zavidovići).

Cilj projekta je da djeca iz ranjivih obitelji razvijaju pozitivan stav prema učenju i spremna su za ulazak u osnovnu školu. Specifični ciljevi su sljedeći:

– Djeca iz ugroženih obitelji pohađaju predškolski odgoj i obrazovanje.

– Predškolske ustanove pružaju poticajno i inkluzivno okruženje za učenje.

– Odgovarajuće javne institucije jačaju predškolski odgoj i obrazovanje i potiču razvoj djeteta u ugroženim obiteljima.

CaCH usko sarađuje sa nadležnim ministarstvima obrazovanja i javnim institucijama kako bi osigurao potrebno vlasništvo, održivost i institucionalnu ugradnju u projekat. Zajedno sa svojim partnerima, CaCH pruža pomoć ugroženim obiteljima sa fokusom na romske obitelji. Prvi korak je pružanje društveno-ekonomske podrške za prevladavanje prepreka za upis u predškolske ustanove. Nadalje, socijalni radnici i Rom asistenti olakšavaju razmjenu informacija između roditelja, predškolskih ustanova i drugih relevantnih institucija. Fokus projekta je prepoznati potrebe svakog djeteta. Predškolske ustanove postaju prilagođenije djeci kroz poticajno okruženje i raznolike didaktičke materijale koji se nude. Pedagoški fakulteti razvijaju nove module i materijale, dok su odgajatelji osposobljeni za savremene metodologije i pristupe za direktan rad sa djecom iz ugroženih obitelji.

II. Svrha angažmana stručnjaka za Predškolski odgoj i obrazovanje

Stručnjak za Predškolski odgoj i obrazovanje pruža tehničku podršku za razvoj i uvođenje različitih modula za obrazovanje sadašnjih i budućih odgajatelja. Moduli sadrže teoretske i praktične dijelove sa naglaskom na “Učenje kroz igru” i važnost “Igre” za djecu u dobi od 4 do 6 godina. Moduli će se razvijati u saradnji sa profesorima Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Islamskog pedagoškog fakulteta Zenica, u okviru CaCH-ovog projekta PEACH.

Trajanje ugovora: Februar 2020 – Maj 2021

III. Glavni zadaci Stručnjaka za Predškolski odgoj i obrazovanje

– Stručnjak za Predškolski odgoj i obrazovanje vodit će radnu grupu sa profesorima sa dva pedagoška fakulteta. Zajedno će proizvesti set modula koji će pokrivati rani rast i razvoj usredotočujući se na metodologiju “Učenje kroz igru”. Svaki će modul obuhvatiti teoretski dio popraćen praktičnim primjerima koji će se primjenjivati na obrazovanje djece u dobi od 4 do 6 godina u predškolskim vrtićima u BiH.

– Konsultant će koristiti postojeći materijal iz područja ranog rasta i razvoja koji CaCH već posjeduje i izvršit će istraživanje novih materijala na istom polju, nudeći ideje za nove pristupe koji bi bili u skladu sa već postojećom kurikularnom reformom u Kantonu Sarajevo. Page 2 of 2

– Stručnjak za Predškolski odgoj i obrazovanje će održati obuku za master trenere na temelju razvijenih modula za obuku (teorijski dio sa naglaskom na praktične primjere) iz područja ranog rasta i razvoja.

– Stručnjak za Predškolski odgoj i obrazovanje bit će odgovoran za implementaciju i osiguravat će kvalitetu svih materijala i resursa za obuku i implementaciju razvijenih modula u vrtiću.

– Stručnjak za Predškolski odgoj i obrazovanje, dostavit će kratki izvještaj o radu sa preporukama, o tome kako poboljšati postojeći kurikulum za rani rast i razvoj u vrtiću i na fakultetima.
Vrsta posla:
rad na određeno vrijeme

O zaposleniku

Znanja i kvalifikacije:
IV. Potrebne kvalifikacije

– Visoki stepen obrazovanja, Predškolskog odgoja i obrazovanja, Ranog rasta i razvoja, Pedagogije, Psihologije, Sociologije, Specijalne pedagogije ili drugih područja društvenih studija i humanosti;

Najmanje 8 godina iskustva u obrazovanju i razvoju kurikuluma u području ranog rasta i razvoja, smatrat će se kao prednost;

– Iskustvo u osmišljavanju i realizaciji programa obrazovanja nastavnika, mentorstva i nadzora;

– Iskustvo u dizajniranju i razvoju igara – razvoj različitih didaktičkih materijala;

– Izvrsno poznavanje trenutnih metodologija iz oblasti ranog rasta i razvoja, politika i glavnih inicijativa, uključujući inkluzivno obrazovanje (uključivanje djece koja dolaze iz najugroženijih obitelji u odgojno-obrazovni sistem sa fokusom na uključivanje romske djece)

– Poznavanje obrazovnog sistema Bosne i Hercegovine i konteksta Bosne i Hercegovine

– Jezici: Engleski, poznavanje lokalnog jezika je obavezno.

V. Mjesto, Vrijeme, Trajanje ugovora i Resursi

Zadatak se provodi od februara do maja 2021. sa sljedećim rasporedom i rokovima:

 Rok za dostavu ponude: 16.02.2020.

 Selekcija, definisanje obaveze i ugovor: 24.02.2020.

 Razvoj modula: Mart – Juni 2020

 Edukacija master trenera: Septembar – Decembar 2020

 Uključivanje modula na fakultete: Juni 2020

 Testiranje modula na fakultetima: Školska godina 2020/2021 Ukupan broj dana bit će predložen od strane Stručnjaka za Predškolski odgoj i obrazovanje, te će biti usaglašen sa CaCH.

VI. Proces prijave

Aplikacija mora sadržavati finansijski prijedlog u BAM, kao poseban dokument, uz sljedeće informacije:

– popratno pismo koje jasno sadrži relevantno iskustvo

– tehnički prijedlog, uključujući kritičku analizu Javnog poziva, kao i predloženi koncept koji uključuje predviđene metode i raspored rada

– finansijski prijedlog, uključujući dnevnicu plus procjenu putnih troškova, uključujući naknade i prijevod, ako je potrebno

Za pitanja o ponudi, projektu ili konsultacije, molimo kontaktirati [email protected] ili [email protected]. Rok za dostavu ponude je 16.02.2020. Ponude slati na [email protected] sa naznakom: Stručnjak za Predškolski odgoj i obrazovanje – Predškolsko obrazovanje za svu djecu
Minimalna stručna sprema:
Fakultet
Strani jezik:
engleski
Poznavanje rada na računaru:
dobro
Potrebno radno iskustvo:
šest do deset godina