Supruge političara se voze u službenim automobilima a ti, sirotinjo, glođi ostatke

Supruge političara se voze u službenim automobilima a ti, sirotinjo, glođi ostatke

BAHATO,SAMO BAHATO: Supruge političara se voze u službenim automobilima a ti, sirotinjo, glođi ostatke

Imamo najskuplje parlamentarce u Evropi, imamo najveću javnu administraciju u ovom dijelu svijeta, imamo 13 vlada. A na drugoj strani stanovnici ove zemlje, ogoljeni do svog maksimuma, i zvanično najsiromašniji stanovnici Evrope.

Odavno je trebala kap preliti čašu strpljenja bh. građana.

Nezajažljivost, bezobrazluk domaćih političara nema granica.

Kupovina skupocjenih limuzina, pokušaj da se po hitnom postupku usvoji Zakon o akcizama i tako poveća cijeu goriva za 15 feninga po litri, vozanje supruge u službenom automobilu, samo su neki od najnovijih primjera samoživosti i bahatosti domaćih političara.

Imamo najskuplje parlamentarce u Evropi, imamo najveću javnu administraciju u ovom dijelu svijeta, imamo 13 vlada, imamo beskonačan broj ministara. Blizu 64 posto domaćeg bruto proizvoda godišnje se troši na finansiranje glomaznog javnog sektora u BiH.

A na drugoj strani stanovnici ove zemlje, ogoljeni do svog maksimuma, i zvanično najsiromašniji stanovnici Evrope.

Već je svima poznato da BiH nije u zavidnoj ekonomskoj situaciji, privreda se ne razvija, povećava se broj nezaposlenih, preduzeća koja su pomalo radila zatvaraju svoja postrojenja, ali i u takvoj situaciji kao konstanta ostaje činjenica da poslanici imaju jako visoka primanja. Ta konstanta se ne mijenja iako nikome nisu jasni kriteriji određivanja visine tih primanja i potrebe da srazmjera visine u odnosu na prosječnu platu bude toliko velika.

Podaci su neumoljivi.

Rezultati Ankete o potrošnji domaćinstava u BiH 2015. godine, koju je izvršila Agencija za statistiku BiH, pokazuju da je prosječno domaćinstvo u 2015. godini imalo 2,9 članova i mjesečno trošilo 1.408,04 KM, od toga 415,76 KM za hranu i pića i 992,28 KM za neprehrambene proizvode i usluge.

Prema najnovijim podacima objavljenim na sajtu Agencije za statistiku BiH, u odnosu na 2011. godinu, prosječna mjesečna potrošnja u Bosni i Hercegovini u 2015. godini bila je manja za 10,3%. U tom periodu je prosječna veličina domaćinstva smanjena za 0,2 člana dok je proporcija domaćinstava koja uštede dio svojih prihoda porasla za 28,4% i iznosi 18,2%.

Skoro 160.000 domaćinstava ili oko 490.000 stanovnika u Bosni i Hercegovini su bili ispod praga relativnog siromaštva u 2015. godini.

Prema podacima Saveza sindikata RS, sindikalna potrošačka korpa za mart 2017. godine iznosi 1.886,26 KM i prosječna plata je pokriva sa 43,90%.

Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za: prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Prosječna penzija za februar 2017. godine iznosi 341,72 KM i predstavlja 41,93% prosječne plate u Republici Srpskoj.

Iznos najniže penzije za minimalan staž od 15 godina je 174,44 KM, a najviše penzije 1.792,01 KM.

A nasuprot obične sirotinje Parlamentarci Bosne i Hercegovine. Najnefikasniji ali najplaćeniji Parlamentarci Evrope.


Za svoj "posao" mjesečno dobiju oko sedam i po prosječnih plata, 19 penzija ili oko 80 dječjih doplataka, što je u najmanju ruku bezobrazno.


Plate parlamentaraca na bh nivou su uglavnom veće od 5.400 KM. U 2015. godini najplaćeniji bh. parlamentarac bio je Ognjen Tadić koji je naplatio 7.294.02 KM!


Plate poslanika u Vijeću naroda parlamenta Federacije BiH kreću se od 1.250 do 1.600 eura dok je prosječna plata u FBiH iznosi 435 eura.

Uz platu se dodatno "kalemi" paušal od 320 eura, spomenutu naknadu za odvojeni život od porodice i smještaj u mjestu rada u iznosu 400 eura, naknadu troškova prevoza, topli obrok i slične beneficije.

Plata profesionalnog poslanika u Narodnoj skupštini RS iznosi 2.600 maraka, a neprofesionalnog 1800 maraka eura.

Analiza koju je prije nekoliko sprovela GEA pokazala je da je BiH neslavni rekorderi po pitanju pitanju srazmjera plata parlamentaraca i građana i da su rijetke zemlje u EU (samo Italija) gdje je taj nesrazmjer izrazeniji.

Problem je u tome što postojeći modeli utvrđivanja plata nemaju u sebi ugrađene mehanizme koji bi osigurali usklađenost plata poslanika i delegata sa kretanjem plata u javnom sektoru (to se odnosi prvenstveno na PS BiH i NSRS), a što nije slucaj u drugim evropskim zemljama gdje takva usklađenost postoji.

Drugi problem je taj, naveli su u GEA-i što faktički poslanici i delegati sami odlučuju o visini svojih primanja gdje ključnu ulogu imaju administrativne komisije (i u PS BiH i u NS RS) koje opet sačinjavaju sami poslanici i delegati.

"To znači da trenutno ne postoji korektivni faktor ili institucionalni mehanizam izvan posmatranih parlamenata koji će uticati na konačnu odluku ili dati saglasnost na predloženu visinu primanja parlamentaraca" rekao je Marko Martić, izvršni direktor Centara za istraživanja i studije GEA ranije za BUKU

Uz ove podatke dodajmo i to kako naši političari dosad nisu pokazali naročitu osjetljivost niti solidarnost kada je u pitanju nesrazmjer između njihovih primanja i prosječne plate ostalih gradjana, već naprotiv. Bahatost je maksimalna.Pored privilegija u vidu ogromnih primanja i beneficija koje dolaze uz njihov osnovni lični dohodak, svako malo političari se čašćavaju novim automobilima. Luksuza u ovim automobilima ne manjka.

Krajem prošle godine je objavljeno kako je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine raspisalo javni tender za kupovinu novog automobila za člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića ukupne vrijednosti 171.000 KM bez PDV-a, odnosno 200.000 KM sa PDV-om. Pao je izbog na Audi A8 Long 4.2 TDI Quattro Triptonic. Naravno ni ostali članovi Predsjedništva ne voze obične limuzine.

Potpisnik ovih redova svjedočio je letu iz Beča za Sarajevo prije nekoliko sedmica gdje se u biznis klasi vozio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i supruga mu. Da li je zaista potrebno naglašavati da let iz Beča do Sarajeva traje sat vremena i da zaista neke bitnije razlike u kvaliteti leta nema. Dakako, osim one cjenovne.

Još prošle godine Ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko pobrao je lovorike zbog svoje odluke da leti ekonomskom klasom. Heroj, ljudina, bravo, vikali smo svi uglas dok novinari nisu iskopali da je Jusko itekako letio biznis klasom i to na smiješnim relacijama.

Najnoviju bahatost opet su isčačkali novinari, kada su provalili da supruga člana Predsjedništva BiH Sebija Izetbegović uživa privilegije vozajući se u službenom automobilu njenog - supruga.

Na pitanje zbog čega suprugu vozi u službenom automobilu, uz korištenje usluga vozača član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SDA obrazložio je kako mu "supruga doživljava određene neprijatnosti tako da on nju nema namjeru pustiti nezaštićenu. Ako je neće štititi država onako kako štiti supruge drugih državnika, onda će se on snaći".

I na svim tim "banalnim" objašnjenjima, koja ne iziskuju dodatna propitkivanja u smislu: Koje prijetnje, da li je reagovalo Tužilaštvo, da li su pokrenute određene radnje, da li znamo ko prijeti članu predsjedništva BiH i kakve to neprijatnosti doživljava njegova supruga, sve se završava.


I tako, dok naši penzioneri imaju najniže penzije u regionu, a radnici prijetnjama štrajkom i protestima traže svoj teško zaražen novac, poslanici uživaju u svojim visokim primanjima, jer za njih je ovo zemlja blagostanja. Za običan puk ova zemlja predstavlja samo poligon za golo i sirovo preživljavanje.

Utorak, 25.04.2017. / http://www.6yka.com/