„Odliv mozgova“ protiv letargije

„Odliv mozgova“ protiv letargije

„Odliv mozgova“ protiv letargije

Piše: Svetlana Rajković za http://youthnewsroom.net/lang/serbian/article/2016/03/28/odliv-mozgova-protiv-letargije

Jedna od najvećih i najaktivnijih grupa na Facebook-u koja okuplja mlade iz zemalja Zapadnog Balkana je grupa „Odliv mozgova“. U njoj se mogu naći informacije o formalnom i neformalnom obrazovanju koje mladi mogu steći u svojoj zemlji ili inostranstvu.

Ova grupa nastala je 2012. godine i, prema rečima njene osnivačice Edite Miftari iz Tuzle, nikada nije trebalo da preraste u grupu javnog karaktera. Edita kaže da je u početku pokušavala da aktivira 30-ak članova/ica grupe, moleći ih da se uključe i podele informacije koje imaju. Sada ta grupa broji preko 16.000 članova i svakim danom raste.

– „Odliv mozgova“ je nastao kao očajnički vapaj usmjeren protiv letargije, depresije, monotone svakodnevnice i nekvalitetnog načina života, te kao posljedica jednog prekrasnog putovanja Evropom kojim sam nagrađena kao jedna od najuspješnijih studenata i studentica završnih godina u Bosni i Hercegovini – ističe Edita.

U ovoj grupi se mogu naći informacije o raznim programima stipendiranja u oblasti formalnog obrazovanja, ali i one informacije koje su vezane za učestvovanja u projektima iz različitih oblasti, kao što su treninzi, seminari, kursevi, letnje škole, omladinske razmjene, radionice, prezentacije, studijska putovanja i slično.

– Nudimo savjete i odgovore na sva pitanja vezana za načine apliciranja i pravila studiranja, razmjenjujemo svoja iskustva i savjetujemo se sa drugim članovima i članicama grupe, upoznajemo se sa trendovima u svijetu društvenih mreža, online aplikacijama, korisnim web stranicama, newsletterima i slično. Nerijetko objavljujemo i konkurse za zapošljavanje u različitim oblastima, za različite stepene obrazovanja, u različitim državama. Naš tim administratora i administratorki sastoji se od mladih i obrazovanih stipendista_kinja, svjetskih putnika_ca, aktivista_kinja, te stručnjaka_inja iz prakse koji_e su spremni_e da uvijek odgovore na sva postavljena pitanja, kao i da podijele svoja iskustva sa ostalima u grupi – kaže Edita.

Ova mlada Tuzlanka kaže da nije mogla da veruje da će doći momenat kada neće stići da pogleda sve postove koje drugi članovi i članice objavljuju. Njihov administratorski tim broji sedmoro ljudi, a na dnevnom nivou imaju bar petnaest novih objava. Osim što su aktivni na Facebook-u, aktivni su i na Twitter-u i LinkedIn-u.

Često dobijaju i povratne informacije o postignutim rezultatima članova i članica grupe. Tako je zahvaljujući objavi u “Odlivu mozgova”, Sarajka Dijana provela je tri meseca u Milanu na stručnoj praksi.

– Prijavila sam se istovremeno za Pariz i Milano, primljena sam na oba, ali sam se odlučila za Milano odakle sam imala priliku putovati do Venecije i Pariza. Moram priznati, trebalo mi je vremena da nađem dobru ponudu za svoju struku, ali sam redovno pratila objave i pronašla odličnu praksu i za profesore engleskog jezika. Trenutno završavam master studije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, odsek anglistika – ističe Dijana.

Članovi i članice grupe kažu da ima dosta korisnih stvari i da svako ko želi može naći ponešto za svoju struku. Aktivistkinja i studentkinja četvrte godine Fakulteta za tjelesni odgoj i sport u Tuzli, Zada Bešić, posredstvom objava u „Odlivu mozgova“, proputovala je čitavu BiH, što joj je, kaže, i bio cilj.

– Imala sam priliku da se prijavim na par konferencija i seminara tako što sam poziv vidjela u ovoj grupi. Dosta aktivista/ica iz BiH koje lično poznajem je jako ažurno i nastoje da što više poziva objave u grupi. I to je jedan od razloga zašto je redovno pratim jer znam da ću svakodnevno naletiti barem na jedan poziv koji će mi se svidjeti i gdje mogu aplicirati u skladu sa svojim obavezama na fakultetu – objašnjava Zada.

Una Dangubić je u grupi videla poziv za omladinsku razmenu u Nemačkoj, popunila aplikacioni formular i poslala. Kasnije je dobila odgovor da je primljena na razmenu.

– Zahvaljujući grupi “Odliv mozgova” učestvovala sam prošle godine na omladinskoj razmjeni u Bonn-u, u Njemačkoj, te sam ove godine bila na reunionu u Poljskoj dve sedmice – kaže Una.

Članovi i članice grupe “Odliv mozgova” kažu da nema šta jedna mlada osoba da izgubi ukoliko im se priključi. Može dobiti samo najbolje, kao što su mnogi od njih i dobili.

 

Srijeda, 30.03.2016. / http://www.mreza-mira.net/