Najbolji matematičari iz FBiH sami su platili odlazak na Evropsku matematičku olimpijadu

Najbolji matematičari iz FBiH sami su platili odlazak na Evropsku matematičku olimpijadu

NAJBOLJIM MATEMATIČARKAMA IZ FBIH PUT NA OLIMPIJADU U RUMUNIJU PLATILI RODITELJI

Najbolji matematičari iz FBiH sami su platili odlazak na Evropsku matematičku olimpijadu za djevojke (EGMO), koja se održava u Rumuniji

Četiri najbolje mlade metematičarke iz Bosne i Hercegovine putuju danas na Evropsku matematičku olimpijadu za djevojke. Matematičarkama iz Republike Srpske Milici Babić i Tijani Babić troškove je platio Republički pedagoški zavod RS-a. Vlasti iz FBiH oglušile su se molbe takmičara iz FBiH. Takmičarki Adisi Bolić novac za put dao je načelnik općine Bosanski Petrovac. Drugoj takmičarki Neiri Kurtović, kao i vodičima, novac su dali roditelji i prijatelji.

Novca za njih nije bilo u Vladi Fadila Novalića.

Sedmicama ranije takmičarke su pokušavale doći do SDA-ove ministrice obrazovanja i nauke Elvire Dilberović. Ili nekoga iz kantonalih vlasti. I jedni i drugi proglasili su se nenadležnim.

Riječ je o vrhunskim matematičarkama. Najboljim u regionu. Mlada bosanskohercegovačka matematičarka Adisa Bolić prošle godine je osvojila zlatnu medalju na Evropskom matematičkom kupu. Među više od 120 učesnika iz cijele Evrope svijeta Bolić je osvojila maksimalan broj brodova i vrijedno zlato. Neira Kurtović također je dobitnica više medalja na prestižnim svjetskim takmičenjima iz matematike.

Nažalot, novca za ove talentirane matematičarke nije bilo u Vladi Fadila Novalića. Imale su dva izbora, ili da odustanu od takmičenja ili da novac traže od roditelja. Za to vrijeme, premijer i njegovi ministri troše hiljade maraka na skupe većere i luksuzne automobile. Samo na poklone i reprezentacije ministri godišnje potroše hiljade KM novca poreskih obveznika.

Skromne matematičarke pokušale su sakriti sramotu Federalne vlade, na prvom mjestu ministrice Dilberović. Sramna vijest otkrivena je nekoliko sati prije odlaska matematičara iz Sarajeva za Rumuniju.

 

Utorak, 12.04.2016. / http://novovrijeme.ba/