Intervju za posao: Sedam ključnih savjeta

Intervju za posao: Sedam ključnih savjeta

Intervju za posao je obavezan dio apliciranja na posao i vaša najbolja šansa da se pokažete korisnim i potrebnim za poslodavca. Ovo je i prilika da vas poslodavac upozna i da ostavite lični utisak kakav ne možete slanjem CV-ja.


Evo sedam ključnih savjeta.

1. Istražite kompaniju i poslodavca

Morate da znate s kim pričate. Dešava se da kandidati odu potpuno neobaviješteni na intervju za posao, i to se uglavnom završi neuspješno. Zato istražite sve što možete u kompaniji, o opisu posla, o vašim zaduženjima i o poslodavcu. Pogledajte njihove posljednje projekte, kao i naredne. U razgovoru pokažite da ste informisani.

2. Odgovarajte na pitanja

Ovo je očigledno, opšte mjesto, ali budite spremni da odgovarate na pitanja. Odmah. Nemojte praviti pauze (hmmm, pa ne znammm, jao otkud to da me pitate itd), već odmah smislite odgovore i recite ih. Ako ne znate odgovore na pitanja o sebi i svojim planovima, promislite prije intervjua i pripremite se.

3. Budite spremni na neprijatna pitanja

Pitanja o ličnom životu jesu zabranjena, ali se u praksi dešavaju. O braku, djeci, ličnim planovima. Razmislite šta ćete odgovoriti unaprijed i nemojte pokazivati znakove bijesa ili neprijatnosti. Pokažite da ste profesionalni čak i ako se iznervirate.

4. Budite iskreni

CV je moguće donekle uljepšati, ali nemojte pretjerivati, jer istina uvijek izađe na vidjelo. Budite realni oko svojih mogućnosti, obrazovanja ili vještina. Bolje je da vas odbiju za neki posao, nego da vas prime jer ste slagali, jer se loš glas izuzetno brzo širi među prevarenim poslodavcima.

5. Dođite na vrijeme i budite staloženi

Dođite 15 minuta ranije, i na intervju uđite opušteni i smireni, a ne zadihani, jer ćete djelovati neprofesionalno. Tačnost je vrlina! Ukoliko ne možete da stignete na intervju, javite dan ranije i pitajte za novi termin. To je mnogo bolje nego da zakasnite.

6. Pokažite da se vidite u toj kompaniji i poslovnoj oblasti

HR komisije i poslodavci vrlo često postavljaju pitanja o budućim planovima u narednih 5 ili 10 godina. Zato razmislite i o ovome. Znajte šta želite. Ono što poslodavci žele da čuju je da se vidite u njihovoj kompaniji i da želite da se unapređujete baš u oblasti u kojoj oni žele da rade. Niko ne želi stav “Ovaj posao samo dok ne odem iz zemlje, ili dok ne nađem nešto bolje“. Iskažite jasnu motivaciju i želju da radite kod njih, i napredujete i rastete u njihovom timu.

7. Postavite i vi pitanja na kraju razgovora

Pokažite da ste misleće biće i postavite i vi nekoliko pitanja, ali tek na kraju razgovora, da ih ne biste prekidali. Pitajte o vašim zaduženjima u prvih mjesec dana, koji su trenutno prioriteti firme, kako izgleda jedan dan na toj poziciji na koju konkurišete, šta znači biti uspješan radnik na toj poziciji… Time ćete se sigurno izdvojiti od drugih kandidata!

Utorak, 16.02.2016. / http://studomat.ba/