Tri detalja koja poslodavci uvijek zapažaju na kandidatima

Tri detalja koja poslodavci uvijek zapažaju na kandidatima

 

Poslodavci ne gledaju samo na gore navedene stvari, stoga morate paziti i na sitnice, jer oni pozornost pridaju od onoga što govorite do cipela koje nosite, stoga vas i najmanji detalji mogu diskvalificirati.

Osim životopisa, napisane molbe i vaših odgovora na razgovoru za posao, poslodavci veliku pažnju pridaju i sitnim detaljima kojih niste bili ni svjesni. Business Insider donosi tri detalja koja nijednom poslodavcu neće promaknuti.

Izgled - od glave do pete

Iako možda znate kako se dobro obući za intervju, imate dobro odijelo i cipele, to ne znači da je isto dovoljno. Dobro pripazite kada se spremate na razgovor za posao, i pogledajte se više puta dok se pripremate. Ukoliko smatrate da bi se ipak mogli obrijati, učinite to. Ako su vam nokti imalo neuredni, i to sredite. Svaka dlaka koja nije na svom mjestu, mrlja na cipeli ili odjevnom predmetu je nešto što poslodavcu može skrenuti pažnju s onog što govorite i što je važno, a da ne govorimo o tome da nećete ostaviti dojam profesionalca. Pogledajte se u zrcalo od glave do pete dok se spremate, a ako sve nije na svom mjestu, riješite to prije nego krenete.

Zamuckivanje

Svima se događa da zamuckujemo dok pričamo, toliko da nismo toga niti svjesni. U tipičnom razgovoru to nije ništa strašno, no to je stvar na koju tijekom razgovora za posao trebate pripaziti. Konstantno zamuckivanje učinit će da izgledate nervozno ili nespremno, što bi vam moglo smanjiti šanse za dobivanjem posla. Prvi korak izbjegavanja toga jest razumijevanje zašto vam se to događa. Prije intervjua počnite obraćati pažnju na to koliko često zamuckjete i što se tada događa. Često ljudi to rade u razgovoru kako bi popunili periode neugodne tišine, ili dok su u potrazi za pravom riječi kako bi završili misao. Savjet - ne kažu bezveze da je šutnja zlato, stoga se ne bojte iskoristite je. Ukoliko ste nesigurni u odgovor na pitanje, ili tražite pravi izraz, bolje je uzeti pauzu prije odgovaranja. 'Dajte mi da razmislim' ili 'To je odlično pitanje' mogu poslužiti kao fraze kojima ćete kupiti vrijeme.

Uzimanje bilješki

Pisanje biješki za vrijeme razgovora je odličan načiin da pokažete interes za poziciju, jer na taj način dokazujete da vas zanima što se od vas očekuje i slično. Također, nemojte se pojaviti s bezveznim notesom i penkalom koju ste pokupili kod svog zubara. Kao i vaša odjeća, i pribor treba izgledati profesionalno.
Možda vam se ove stvari čine kao nevažne sitnice, no vjerovali ili ne, poslodavci itekako zamjećuju takve detalje. Pobrinite se za takve stvari, pa će se poslodavac moći fokusirati samo na vaš životopis i osobnost.

Utorak, 07.02.2017. / http://www.posao.hr/