Priliku za nova zapošljavanja ćemo morati tražiti u domaćoj proizvodnji

Dok razvijene ekonomije daju podršku radnim mjestima za sva preduzeća i sektore kako bi umanjila negativan uticaj izbijanja koronavirusa na ekonomiju, u Bosni i Hercegovini još uvijek nema konkretnih mjera, što otežava ionako tešku situaciju.



Tržište rada se suočava sa veoma teškom situacijom. Zbog pandemije coronavirusa su mnoge kompanije prinuđene da otpuštaju radnike, a o novim zapošljavanjima teško možemo govoriti”, izjavila je za Poslovne novine direktorica Boljiposao.com Aida Zejčirović.

Mali broj kompanija koje imaju potrebu za novim zaposlenicima su suočeni sa problemom pronalaska radnika koji su voljni da započnu novi radni odnos zbog straha od epidemije i zaraze. Svi procesi zapošljavanja su zaustavljeni i čekaju stabilizaciju. Gorući problem su radnici koji ostaju bez poslova i koji će morati tražiti novi angažman. Još uvijek ne možemo predvidjeti šta će se dalje dešavati i koliko će biti otpuštenih radnika”, kaže Zejčirović.

Ističe dalje da poslodavci koji i sada imaju potrebu za novim zapošljavanjima su kompanije koje vrše nabavku, transport i distribuciju roba, call centri i kompanije koje imaju mogućnost rada od kuće. Mnoge kompanije su još uvijek nisu stigle organizovati i svoje aktivnosti su svele na minimum.

Svi čekamo da vidimo šta će se dalje dešavati”, kaže direktorica portala za zapošljavanje u BiH i regionu, te dodaje:

“U regionu nije ništa bolje jer smo trenutno svi u istoj situaciji. U susjednoj Hrvatskoj se suočavaju sa velikim problemom otpuštanja radnika u turizmu i svim djelatnostima koje su povezane sa ugostiteljstvom. Od naših partnera imamo informaciju da njihova vlada pokušava da nekim mjerama ublaži negativne efekte. I mi čekamo konkretne mjere i nadamo se da ćemo ubrzo dobiti odgovore na mnoga pitanja poslodavaca. Svi zajedno ćemo morati razmisliti o potrebi razvoja i ulaganja u nove djelatnosti u oblasti proizvodnje, poljoprivrede i sl. Priliku za nova zapošljavanja ćemo morati tražiti u domaćoj proizvodnji. Sada je prioritet zdravstvena zaštita i zdravlje svih u BiH, a tržište rada će se opravljati duže vrijeme”.

Četvrtak, 26.03.2020.