Kako najlakše do zaposlenja bez dana radnog iskustva

Kako najlakše do zaposlenja bez dana radnog iskustva

Dobra prezentacija svojih sposobnosti, poput dobre organizacije ili snalaženja u računarskim programima, čvrst stav i volontiranje mogu umanjiti nedostatak iskustva.

Nedostatak iskustva u poslu često je početnicima najveći problem jer žele steći iskustvo, ali ne dobivaju priliku. No u mnogim slučajevima, poslodavcima je upravo iskustvo puno važnije od završenih škola. Ipak, dovoljno samopouzdanja i dobra prezentacija mogu uvjeriti poslodavce da ste vi njihov najbolji izbor.

Radno iskustvo nije jedina stvar koja utiče na oblikovanje idealnog kandidata. Krenite s analizom aktivnosti u kojima učestvujete izvan posla, hobijima i popisom vještina koje ste do sad koristili. Razmislite koje su vaše najjače strane, je li to organizacija, brzo pisanje, vladanje stranim jezikom ili snalaženje u kompjuterskim programima jer upravo to može biti ključna stvar u odabiru.

Stvorite funkcionalan CV
Glavni zadatak kod pisanja CV-ija je da budućem poslodavce otkrijete ono što možete ponuditi, a ne ono što vam nedostaje. Ako neko nema iskustva, njegov CV  treba istaknuti primjere profesionalnih vještina, kao što je rješavanje problema, upravljanje vremenom ili druge vještine koje su povezane s pozicijom koju želi, savjetuju poslovni stručnjaci. Najvažnije je shvatiti koje će vještine biti korisne poslodavcima kao i način na koji se one mogu primijeniti. Tako npr. nema smisla pisati da ste za vrijeme studentskih dana dijelili letke ukoliko je riječ o poziciji IT  stručnjaka. No ukoliko ste organizirali raspored djelitelja, to je već primjer da odlično vladate organizacijom što se traži u svakom poslu.

Dobra samopromocija čini čuda
Na razgovoru za posao nije samo važno znati svoje prednosti već i kako svoje sposobnosti predstaviti tako da odgovaraju ciljevima firme. Ako se nedostatak iskustva pokaže kao glavna tema razgovora, pokušajte usmjeriti razgovor na vještine koje posjedujete, ali nikako ne podliježite lažima. Nije se dobro pretvarati, ulagivati niti lagati, upozoravaju stručnjaci. Poslodavci su tu već dugo i jako dobro znaju prepoznati imate li iskustva ili ne.

Iskustvo volontera od velike je pomoći
Jako je bitno pokazati poslodavcu zainteresiranost za posao, a najbolji način da pokažete upućenost i razumijevanje u problematiku onoga što se očekuje od vas jest da se dobro raspitate o firmi prije razgovora. Za one koji traže posao, a nemaju iskustva, najbolje bi bilo da odrade pripravnički staž ili volontiraju u struci u kojoj traže zaposlenje. To će im samo pomoći da razviju relevantne vještine i steknu određeno iskustvo, otkrivaju poslovni savjetnici.

Intervju je presudan za dobivanje posla - možete zablistati, ali i uništiti sve prilike koje ste stvorili dobrim CV-ijem. Pametnakuna.hr vam donosi razne korisne savjete, koji će vam pomoći da na intervjuu ostavite dobar dojam.

Četvrtak, 27.02.2014. / posao.hr

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/boljiposao-com

LinkedIn

Portali:
boljiposao.com
Pomozite poboljšati BoljiPosao.com Pošaljite nam svoje komentare