10 vještina koje poslodavci sve više traže

10 vještina koje poslodavci sve više traže

10 vještina koje poslodavci sve više traže


Svjetski ekonomski forum anketirao je više od 350 radnika iz devet područja u 15 svjetskih ekonomija te su na temelju toga došli do zaključka kako će tehnološki napredak prisiliti tržišta da od zaposlenih traže vještine koje danas i nisu toliko važne.
Svoja zapažanja o vještinama koje će biti izrazito tražene 2020. godine objavili su u publikaciji “Budućnost posla.

1. Rješavanje kompleksnih problema

Riječ je o vještini koja je tražena i danas, no u budućnosti će se sve više tražiti osobe koje su sposobne donositi odluke, a prije njih rješavati komplicirane probleme. Čak 36 posto svih radnih mjesta obuhvaća sposobnost rešavanja problema pa ćete tu vještinu morati imati u budućnosti ako želite uspjeti.

2. Kritičko razmišljanje

Pri rješavanju problema morat ćete znati pronaći njihove prednosti i nedostatke te pritom znati koristiti logiku i prosuđivaje.

3. Kreativnost

S dolaskom novih tehnologija kreativne osobe bit će sve više na cijeni. Oni će te tehnologije znati najbolje primijeniti te kreirati nove proizvode i usluge.

4. Upravljanje ljudskim resursima

Morat ćete znati prepoznati najbolje ljude za određeni posao, a one koje odaberete znati motivirati i pomoći im u razvijanju njihovih radnih navika.

5. Koordinacija s drugima

Ako ste inače timski igrač već znate da svoje aktivnosti trebate prilagoditi drugima i surađivati.

6. Emocionalna inteligencija

Roboti mogu biti u stanju raditi puno poslova, ali i dalje ne mogu “čitati” ljude na način na koji ljudi “čitaju” jedni druge, piše Techinsider.io

7. Procjena i donošenje odluka

U godini iza nas ta vještina je bila na osmom mjestu po traženosti, a do 2020. popet će se na sedmo. Kad o tome govorimo, posebno je važna sposobnost analiziranja podataka kako bi se na temelju njih mogle donositi odluke.

8. Vještina orijentacije

Ovdje se misli na aktivno traženje načina da pomognete drugima, a također spada pod socijalne veštine.

9. Vještina pregovaranja

Društvene veštine će postati sve važnije kod radne snage, a pregovaračke sposobnosti će biti vrlo tražene i u kompjuterskim i matematičkim poslovima, kao što su zanimanja analitičara i programera, ali i u umjetnosti, dizajnu i poslovima komercijalnih i industrijskih dizajnera, navodi se u izveštaju.

10. Kognitivna fleksibilnost

To je sposobnost da razmišljate o više pojmova istovremeno. Tijekom 2015. ta vještina nije bila ključna, ali će u iduće četiri godine biti itekako tražena zbog širokog spektra poslova koji će zahtijevati takvo razmišljanje, uključujući i kreativnost, logičko prosuđivanje i osjetljivost na problem.

Vijest je preuzeta sa portala posao.hr

Ponedjeljak, 08.02.2016. / http://www.posao.hr/