Savjeti za pisanje životopisa kojim ciljate na 'visoku poziciju'

Savjeti za pisanje životopisa kojim ciljate na 'visoku poziciju'

Savjeti za pisanje životopisa kojim ciljate na 'visoku poziciju'

Rijetki su oni koji vole u CV-u komplimentirati sami sebi i beskrupulozno se prodavati kao bogomdani radnici jer im to izaziva neugodu.
Obično to rezultira životopisom u kojem se podcjenjuju i ne istaknu dovoljno sve svoje vrline, gubeći više živaca i vremena na formu nego na sam sadržaj. Zadaća nije laka, ali ako pucate na sam vrh tržišta rada, ovo su savjeti koji vam mogu pomoći da se dobro pozicionirate.

1. Napravite kvalitetan sažetak u uvodu

Svi znamo da ste proaktivni, posvećeni detaljima i odličan timski igrači koji traži poziciju u uspješnoj kompaniji koja sve te vaše vrline može iskoristiti za još veći uspjeh na tržištu. Pa svi smo takvi, zar ne. Barem na papiru. Klonite se takvih uopćenih floskula koje zapravo ne govore ništa i na sam početak CV-a stavite relevantno iskustvo za poziciju na koju ciljate, bez puno kićenja i poetike. Uvod životopisa je prostor najveće vrijednosti i u njemu morate sažeti svoje najjače adute za posao, u nastavku pročitajte što konkretno 'pali'.

2. Pokažite kako poslodavcu možete pomoći financijski i poslovno, odmah

Kvalitete koje ste se stekli iskustvom će svakako biti cijenjene, ali ono što tvrtke traže za popunjavanje menadžerskih pozicija su rezultati, i to instatni. Teško ćete dobiti mjesto direktora zato što ste dobar čovjek, poslodavci žele da im zarađujete novac, razvijate kompaniju, smanjujete troškove i općenito optimizirate poslovanje, pa makar morali nekom i stati na prste. Najbolji način da pokažete kako ćete trenutačno pomoći kompaniji jesu brojke, one kristalno jasno prikazuju postignute rezultate.

3. Istaknite ključne vještine (koje vrište 'Direktor!')

Iako vam odmah na početku treba biti jasno da se direktorska mjesta ne traže nasumičnim online prijavama već networkingom, ipak trebate obratiti pozornost da zadovoljite osnovnu formu svakog CV-a, a to su jasno istaknute vještine koje vas kvalificiraju za posao koji tražite. I to isključivo one koje vas predstavljaju u direktorskom svjetlu. Dakle, iako ste dobri u Excelu i nadgledanju suradnika, to nije ekspertiza koja se traži na nivou vrhunskih menadžera. Umjesto toga naglasite vještine poput razvoja zaposlenih, iskustva u akvizicijama, uspješne reorganizacije poslovnih procesa i slično.

4. Izdvojite dosadašnje iskustvo koje je relevantno za novi posao

Ako ste dogurali do menadžerskog levela u karijeri, zasigurno se imate s čim podičiti u profesionalnom smislu. Jasno je da bi u CV-u htjeli ispričati sve svoje uspjehe, ali vrlo je važno da ga ne pretrpate i učinite nepreglednim. Ne pišete vlastite memoare, već kratak dokument kojim se reklamirate vrlo specifičnoj publici.

Za kraj nemojte zaboraviti, morate se i odijevati u skladu s pozicijom na koju ciljate.


Vijest je preuzeta sa portala posao.hr

Utorak, 02.02.2016. / http://www.posao.hr/