5 savjeta za uspješno sastavljenu biografiju

5 savjeta za uspješno sastavljenu biografiju

5 savjeta za uspješno sastavljenu biografiju

Da bi uspješno prošao nebrojene filtere u procesu zapošljavanja, potrebno je poštovati određena pravila. Biografija mora biti profesionalna, ne smije sadržavati pravopisne ili činjenične pogreške. Mora sadržavati samo one informacije koje su relevantne. Ne smije biti pretrpana. Ukratko, mora vas prikazati u najboljem svjetlu.

Donosimo pet tvrdnji koje će uvijek vrijediti:

Ako bitne informacije o iskustvu, obrazovanju i vještinama nisu vidljive na prvi pogled, kao da ste poslali prazan papir

Jasno je da želite da se vaša biografija ističe. Međutim, previše igre s dizajnom ne ide vam u korist. Naravno, osim ako se ne prijavljujete za posao dizajnera ili na neku umjetničku funkciju.
Drugim riječima, izbjegavajte neobične formate. Pametnije je vrijeme utrošiti na ispravno formulisanje i unošenje zaista relevantnih informacija.

Ako iz vašeg iskustva nije na prvu jasno zašto se prijavljujete na neki posao, niko se neće truditi čitati između redova

Ako je prva reakcija poslodavca na vašu biografiju zbunjenost, nećete daleko dogurati. Potrudite se da stvari budu očite. Vama je vjerovatno sasvim jasno kako određene vještine koje ste naveli mogu biti korisne na ponuđenom radnom mjestu, ali poslodavcu slika možda i nije toliko jasna. Velika je šansa da nećete imati prilike to objasniti u razgovoru, budući da nećete stići do intervjua. Problem se rješava vrlo jednostavno – rečenicom koja će objasniti ono za što vi smatrate da se podrazumijeva.

Ako je vaš životopis komplikovan za čitanje, vjerovatno uopćžšte neće biti pročitan

Postoje rasprave o tome koliko vremena poslodavci provedu čitajući biografiju, ali svi se slažu da je ispod 20 sekundi. To konkretno znači da ga morate pojednostavniti što je moguće više. Neka font slova bude čitljiv. Posao neće dobiti osoba koja je uspjela strpati najviše informacija na jednu stranicu papira, već osoba koja je dovoljno jasno naglasila bitne informacije.

Ako želite doći do intervjua, vaša biografija najprije mora proći odjel ljudskih resursa

To znači da vaša biografija mora biti jasna i razumljiva svim profilima ljudi. To podrazumijeva izbjegavanje 'stručnog žargona', ispravan kontekst te fokusiranost se na rezultate. U tome vam može pomoći i sam oglas za posao – ključne riječi iz oglasa iskoristite u svojoj biografiji.

Ako vam kontakt nije ispravan, sve pada u vodu

Za kraj, nemojte biti savršena osoba za posao koju je nemoguće kontaktirati. Kontaktne informacije provjerite više puta. Tipfeleri su uvijek loši, ali tipfeler u vašem e-mailu je fatalna pogreška zbog koje gotovo sigurno nećete dobiti posao.


Vijest je preuzeta sa portala posao.hr

Utorak, 02.02.2016. / http://www.posao.hr/