Traže se radnici u ugostiteljstvu, vozači, bankari...

Vrlo brzo će naši poslodavci odlučiti da zaposlenike dovode iz drugih zemalja i mi želimo da budemo spremni za taj proces, kaže Zejčirović.

POSREDOVALI SMO U MNOGIM ZAPOŠLJAVANJIMA, ISTIČE ZEJČIROVIĆ

Portal Boljiposao.com nedavno je potpisao ugovor o saradnji sa Mental Human Resources iz Istanbula. Oni već godinama djeluju u Turskoj, a svoje tržište su proširili na Katar i Azerbejdžan.

- Mnogi poslodavci u zemljama na istoku imaju potrebu zapošljavanja stručnog i obrazovanog kadra u proizvodnji, IT sektoru, menadžmentu i sl, a istovremeno mi možemo svojim klijentima ponuditi opciju pronalaska i zapošljavanja kadra koji im nedostaje. Vrlo brzo će naši poslodavci odlučiti da zaposlenike dovode iz drugih zemalja i mi želimo da budemo spremni za taj proces. Moderno tržište rada je zasnovano na razmjeni i slobodnom protoku zaposlenika i mi ćemo se morati prilagoditi tim tokovima. Vrlo bitno je da se ovakvim sporazumima smanjuje broj zloupotreba i odlazaka radnika iz BiH sumnjivim kanalima. Svi uslovi će biti transparentni, ranije ispregovarani uz poznate poslodavce i kontakt-osobe. Također smo dogovorili edukacije poslodavaca i posloprimaca, organizovanje konferencija, okruglih stolova, a sve u cilju modernizacije tržišta rada i sticanju dodatnih kompetencija radi lakšeg zapošljavanja, ističe Zejčirović.

Alarmantno stanje

Tržište rada u BiH je, smatra ona, neuređeno i moglo bi se reći da je stanje alarmantno. Apsurdna je, kaže, situacija da je broj nezaposlenih veliki, a da u isto vrijeme poslodavci ne mogu da nađu kvalitetne radnike. Kaže da obrazovni sistem i upisna politika nisu u skladu sa potrebama tržišta rada i da mlade osobe koje završe školovanje nisu osposobljene da se odmah uključe i da budu aktivne u traženju posla.

- Nemamo sistem koji razvija poduzetnički duh, razvoj dodatnih kompetencija i slično. S druge strane, poslodavci ne shvataju da su ljudski resursi možda najvažnija karika u njihovom poslovanju. Trebamo pokrenuti što više edukacija za poslodavce i posloprimce. Poslodavci su opterećeni raznim nametima, nisu u mogućnosti adekvatno nagraditi svoje zaposlenike, a nadležni ništa značajno nisu uradili da poboljšaju ambijent za poslovanje. Kvalitetni, sposobni kadrovi odlaze iz BiH i zbog toga svi trpimo. Sve s u to činjenice koje dokazuju da je stanje haotično, poručila je Zejčirović.

Četvrtak, 09.01.2020. / oslobođenje.ba