Pametan čovjek se savjetuje s više ljudi, a glup smatra da ima apsolutno znanje

RAZGOVOR Jasna Duraković, profesorica na Fakultetu političkih nauka

Dobra komunikacija unutar kompanije temelj je dobrog poslovanja i njene uspješnosti i kod nas se mora promijeniti način komunikacije ostao iz starog sistema socijalnog samoupravljanja na koji su navikle pogotovo državne firme.

Istakla je ovo u razgovoru za „Avaz“ Jasna Duraković, profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, čija će knjiga „Poslovno komuniciranje u novomedijskom okruženju“ biti promovirana 23. oktobra.

Smirivati tenzije

- Knjiga je poruka da trebamo konstantno unapređivati svoja znanja i komunikacijske vještine da bismo bili uspješni, sebi olakšali svakodnevni život, a i poslovno okruženje zadovoljili na način da radimo timski, motiviramo jedni druge. Govori kako se ponašati u poslovnom okruženju, razgovarati s kolegama, rješavati sukobe, smirivati tenzije - kazala je Duraković.

Napomenula je da je od koristi i za širu javnost, ne samo za studente koje uči vještinama koje su im potrebne da bi sutra što lakše našli posao.

"Knjiga je, kaže prof.Duraković, produkt dugogodišnje analize, istraživanja, rada sa studentima, medijima, praćenja svjetskih trendova, prijeke potrebe da se to sveobuhvatno utemelji u naučnom djelu."

- Kod nas poslodavci malo ulažu u ljudski kapital koji je nezamjenjiv. Kada imate zadovoljnog radnika, sigurno imate napredak u poslovanju. Trebamo se vratiti civilizacijskom iskonu, a to je komunikacija, jer više nema ni kulture dijaloga, ni neke opće pismenosti. Današnje vrijeme diktira novu brzinu gdje ne možete stići završiti sve obaveze i trebamo znati kako se ponašati u takvom ambijentu i svaki izazov okrenuti kao priliku - naglasila je Duraković.

Dat će maksimum

Kazala je da se ne mogu primjenjivati klasične metode, pa i režimske, gdje poslodavac ugnjetava uposlene zato što može, već treba raditi na kreiranju povoljnijeg ambijenta za zaposlene zato što će dati maksimum ako se osjećaju korisno.

- Nije motivacija samo povećati plaću. I s većom plaćom možete trpjeti mobing, biti nezadovoljni. Poenta je da kao menadžer uključite ljude i da svako ima svoju ulogu u procesu organizacije rada, da nemate ljude koji se osjećaju zapostavljeno i čiji se prijedlozi ne uvažavaju. Pametan čovjek se savjetuje s više ljudi, a glup smatra da ima apsolutno znanje - naglasila je Duraković.

Jednostavan jezik, praktični primjeri

Profesorica Duraković ističe da niti jedan domaći autor nije obradio ovu tematiku u cijelosti.

- Široko je postavljena, ali pisana jednostavnim jezikom, s praktičnim primjerima. Govorim i o interkulturalnoj komunikaciji, neverbalnoj, koja je vrlo važna, o javnom nastupu, navodim vježbe kako se oslobađati od treme, govorim o poslovnom bontonu... - rekla je Duraković.

Knjiga profesorice Duraković „Poslovno komuniciranje u novomedijskom okruženju“ bit će promovirana 23. oktobra

 

Ponedjeljak, 21.10.2019. / https://avaz.ba