Uključi se i ti u kampanju „Smeta Mi“ i borbu protiv duhanskog dima!

Uključi se i ti u kampanju „Smeta Mi“ i borbu protiv duhanskog dima!

Uključi se i ti u kampanju „Smeta Mi“ i borbu protiv duhanskog dima!

Kampanja „Smeta Mi“ u sklopu inicijative za kontrolu duhana Udruženja „Progresivni Razvoj Organizacija i Individua“ (PROI) zvanično je počela 31. januara 2016.

Ovo je javna kampanja koja adresira problem upotrebe duhana i posrednog pušenja, te pokreće i podržava javnu incijativu za promjenu zakona kojim bi se stanovništvo zaštitilo od pogubnih zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica izlaganja duhanskom dimu.

Bosna i Hercegovina se nalazi na listi od 13 vodećih zemalja u svijetu po konzumaciji duhana. Pri tome svaki stanovnik BiH godišnje u prosjeku popuši 2278 cigareta. Kutija cigareta u BiH, u prosjeku košta 4 KM, što znači da građani BiH dnevno za duhan troše 4,76 miliona KM. Duhan ubija Bosnu i Hercegovinu. Svake godine, više od 8,300 građana/ki izgubi život zbog bolesti direktno uzrokovanih duhanskim dimom.

Smeta li tebi? Uključi se i potpiši peticiju!

Ovu peticiju upućujemo Vladi i Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine da ispune svoju obavezu da zaštite stanovništvo od opasnosti koju predstavlja duhanski dim. Tražimo hitno donošenje zakona koji u potpunosti zabranjuje pušenje na javnim mjestima u FBiH.

Priključi se foto kampanji #SmetaMi!

Foto kampanja #SmetaMi poziva sve kojima smeta duhanski dim i koji žele zaštititi osnovno ljudsko pravo na zdravlje, da dignu svoj glas i uključe se u kampanju! Napišite zašto vama smeta duhanski dim uz hashtag #SmetaMi i postavite svoju fotografiju na Facebook, Instagram i/ili Twitter. Detaljnije upute možete pronaći ovdje.

Ovo je korak ka zdravijoj budućnosti svih naš i naše djece! Uključi se i ti!

Aktivnosti i tokove kampanje možete pratiti na zvaničnoj web stranici www.smetami.ba i na društvenim mrežama na Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.

Pozivamo sve partnere iz nevladinog i biznis sektora, kao i institucije da nam se pridruže. Sve detalje o mogućoj saradnji možete dobiti na tel:
+ 387 33 557 545
+387 33 558 505

E-mail: [email protected]

Četvrtak, 04.02.2016. / http://www.smetami.ba/