Tajna zapošljavanja idealnog kandidata

Tajna zapošljavanja idealnog kandidata

Zapošljavanje vrhunskih kandidata nije lak posao, čak ni kada se radi o velikim kompanijama. Do najboljih novih članova tima dolazi se preporukom. Osobe koje su preporučili sadašnji zaposleni ostvaruju 25 odsto više profita, a takođe postoji 20 odsto manje šansi da će dati otkaz u odnosu na one koji su do posla došli standardnim putem – preko oglasa.

Neke kompanije preporuke za nove radnike traže putem elektronske pošte, dok Facebook i Dropbox imaju tajnu tehniku kako bi došli do što boljih kandidata. U pitanju su posebni, neformalni sastanci gdje zaposleni u direktnom razgovoru sa HR timom preporučuju određene osobe.

Ako se odlučite za ovu vrstu sastanka bitno je da traje kratko – između 30 minuta i sat vremena. Ne treba ih održavati češće od jednom mjesečno.

Ovo nisu formalni, ’uštogljeni’ sastanci. Atmosfera mora biti zabavna, za šta su zaslužni muzika, posluženje, a neke kompanije ovoj kombinaciji dodaju i poklone.

Postarajte se da svi zaposleni koji učestvuju na ovim sastancima budu upoznati sa profilima za kojima traga kompanija. Takođe, obavijestite ih o svim bitnim elemetnim vezanim za otvorena radna mjesta.

Izgradite kulturu preporučivanja. Kompanija bi trebalo otvoreno da razgovara o ciljevima zapošljavanja. Ne zaboravite da se zahvalite onim zaposlenima koji su preporučili neku osobu.

Ponedjeljak, 10.02.2014. / BIZLife / ekapija.ba

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/boljiposao-com

LinkedIn

Portali:
boljiposao.com
Pomozite poboljšati BoljiPosao.com Pošaljite nam svoje komentare