Znate li zamijeniti sijalicu ili ispeglati košulju?

Znate li zamijeniti sijalicu ili ispeglati košulju?

Je li ovako i u BiH? Znate li zamijeniti sijalicu ili ispeglati košulju?

Istraživanje provedeno u skupini ljudi od 24 do 35 godina pokazuje kako veliki broj onih koji još uvijek žive s roditeljima gube pojedine vještine koje odrasli uzimaju zdravo za gotovo.

Gotovo 77 posto ispitanika ne zna kako zamijeniti puknutu gumu na biciklu, a 68 posto njih ne zna kako zamijeniti utičnicu. Bez obzira na to što je putem moderne tehnologije moguće pronaći odgovor na svakojaka pitanja, 23 posto mladih priznaje kako ne zna uključiti mašinu za veš, dok 41 posto njih ne bi moglo priključiti blu-ray uređaj na televizor.

Kako piše Daily Mail, mnogi ispitanici su priznali kako ne bi znali okačiti sliku na zid, promijeniti gumicu na česmi, dekorisati sobu ili ispeglati košulju.

Provjeravanje količine ulja u automobilu pokazalo se nemogućom misijom za mnoge, kao i košenje travnjaka, postavljanje polica ili kuhanje jaja.

Za kuhanje jaja mnogi kažu da je teško pošto ne mogu vidjeti da li je kuhano od ljuske.

Simon Twigger iz Poundlanda kazao je kako je iznenađujuće vidjeti šta je to što danas mladi smatraju neophodnim, svakodnevnim životnim vještinama.

“Starije generacije imaju sve neophodne vještine, dok se mladi itekako muče s njima. Postoji jedino nada da će mnogi od njih prije nego napuste porodičnu kuću naučiti osnovne stvari kako ne bi morali plaćati dodatne troškove održavanja”, kaže Twigger.

Newsblic.ba

Utorak, 25.10.2016. / hocu.ba