60% Bosanaca i Hercegovaca nije zadovoljno svojim poslodavcem!

U istraživanju portala BoljiPosao.com je tokom mjesec dana sudjelovalo 520 ispitanika koji su podijelili svoja iskustva i stavove o zadovoljstvu sa poslodavcem.

Istraživanje je pokazalo da 60%  Bosanaca i Hercegovaca nije zadovoljno svojim poslodavcem!

Ispitanici koji su sudjelovali u istraživanju su zaposleni (92,30%), dok ih je 7,70% trenutno nezaposleno. Značajan udio zaposlenih nije zadovoljan na svom radnom mjestu, a tome najviše doprinose uslovi na poslu i male plaće. Samo 4% ispitanika se izjasnilo da misle da poslodavci čine sve što mogu da zadrže dobre radnike, a preko 46% kao razlog navodi činjenicu da se njihovi poslodavci nadaju da će uvijek pronaći novog zaposlenika.

U istraživanju je sudjelovalo 52% žena i 48% muškaraca, što pokazuje da su za ovu temu bili podjednako zainteresovana oba pola. Dok 35% ispitanika ima između 35 i 44 godine, najviše ispitanika u istraživanju portala BoljiPosao.com nalazi se u svojim "najboljim godinama za rad" - između 25 i 34 godine, a njih je 46,20% ispitanih.

Na pitanje “Jeste li zadovoljni svojim poslom?”, većina (60%) je odgovorila da nije.

Posebno interesantni su podaci za razloge zadovoljstva na radnom mjestu. Samo 2% se opredijelilo za posebne privilegije kao što su službeni auto, mobitel i sl., a visinu primanja i radnu kulturu su označili kao glavni razlog zadovoljstva (48%).

Ovi rezultati nam pokazuju da većina zaposlenih razmišlja o tome kolika će mu biti plata i hoće li imati “osnovne” uslove za rad , a edukacija, radno vrijeme, napredovanje i ostale privilegije su nešto što imaju samo pojedinci koji imaju sreću da su zaposleni kod najboljih poslodavaca.

Iako je radna sedmica od 40 sati označena kao najidealnije radno vrijeme, čak 54% ispitanika je spremno da radi prekovremeno uz uslov da su to plaćeni radni sati, a 31% ih je odgovorilo da vrlo često radi vikendom i to bez naknade i posebnih dogovora sa poslodavcem. Zbog toga i ne čudi podatak da je preko 50% ispitanika ukazalo na potrebu da poslodavci moraju poštovati i vrednovati dobre uposlenike, ako žele da ih zadrže.

Ovo istraživanje je pokazalo da su zaposlenici u BiH jako nezadovoljni da je potrebna hitna reakcija svih aktera na tržištu rada.

Aida Zejčirović, direktorica portala BoljiPosao.com, prokomentarisala je rezultate istraživanja:

„Mi smo očekivali ovakve rezultate. Većina radnika se mora boriti za svoja prava koja bi im trebala biti zagarantovana i prinuđeni su raditi po pravilima koja im se nameću.To moramo hitno mijenjati. Međutim, znam da ima mnogo poslodavaca koji svoje zaposlenike vrednuju i nagrađuju uz poštivanje svih propisa. Problem je što su ti poslodavci manje eksponirani i što se manje čuju pozitivne priče. Potrebno je da konstantno ističemo najbolje poslodavce uz konkretne argumente. To je jedan od načina da utičemo na svijest  poslodavaca da se moraju mijenjati ili će ostati bez zaposlenika. Posloprimci su trenutno u fazi “Svi su oni isti, niko ne valja” baš zbog toga što nemamo realno vrednovanje poslodavaca.”

 

Na kraju istraživanja smo ispitanicima omogućili da ostave svoj komentar . U nastavku vam donosimo neke od komentara i odgovora.

Pitanje: Šta je to što Vam najviše smeta kod poslodavaca u BiH?

-          Nezainteresovanost za zadržavanjem radnika uprkos masovnom odlasku

-          Prevelika očekivanja uz premala primanja. Puno radnih sati koji nisu plaćeni i godišnji odmor limitiran na samo sedam dana i to kad poslodavac odredi.

-          Odgovori poslodavca kada tražim bolje uslove: "Ima ko hoće " "traži bolje ako gdje ima" "vrata su ti širom otvorena"…..

-          Loša organizacija i komunikacija u vertikalnoj strukturi, jako loš odnos prema radnicima. Nepostojanje fer i korektnog vrednovanja realizovanog posla. Bahato ponašanje nadređenih. Nestručnost nadređenih glava u realizaciji naloga uprkos dugogodišnjem iskustvu.

Pitanje: Šta je to što Vam se najviše sviđa kod poslodavaca u BiH?

-          To je sad stvar pojedinačne kompanije. Ne može se generalno ništa reci..

-          Najbolji poslodavci su stranci i strane kompanije

-          Moj sadašnji poslodavac poštuje osnovne vrijednosti.. Pravo na posao koji je adekvatno plaćen te poštuje privatno vrijeme.. Ukoliko se i ostane prekovremeno plaćeno je.. Stalno imamo edukacije.. Dio smo svih procesa u firmi i to daje zaposlenicima da se osjećaju bitni i važni jer to i jesu.

Pitanje: Vaš komentar na istraživanje

-          Svako istraživanje je dobro ako će rezultat biti vidljiv i dati doprinos poboljšanju oblasti za koju se sprovodi.

-          Nadam se da će pokazati realnu sliku tržišta rada u realnom sektoru bez "kvarenja" stanja od strane javnih uposlenika.

-          Pitanja ne pokrivaju suštinu problematike tako da anketa neće dati nikakvu pametnu informaciju. Nova moda ugovora na 1 mjesec, svi na minimalcu, rad vikendima, bez sredstava zaštite na radu ...itd. Ko može živjeti sa 400 KM i raditi po 70 sati ? To ko je dozvolio je odgovoran za sve, i penzije i opštu potrošnju i kolaps zdravstva i školstva.. 



 

Ponedjeljak, 05.08.2019. / BoljiPosao.com