Trebinje prerasta u kongresni turistički centar

Foto: seTrebinje.com

Trebinje prerasta u kongresni turistički centar

Budući kongresni centar biće izgrađen na području Novog Trebinja.

Trebinje je odavno potvrđeno kao popularni centar vjerskog, tranzitnog i vinskog turizma, a zahvaljujući brojnim manifestacijama, kongresima i naučnim skupovima koji se održavaju u ovom gradu, na putu je da postane centar kongresnog turizma.

Svakako, najistaknutiji i najposjećeniji skup ovog tipa u godišnjem kalendaru događaja je Energetski samit, koji se u Trebinju održava od 2020. godine, a ovog proljeća obilježava se mali jubilej – pola decenije uspješnog postojanja i rada.

Jedan od najprepoznatljivijih skupova u ovom dijelu Evrope, koji svake godine okuplja sve više stručnjaka i poslovnih ljudi iz oblasti energetike, održava se u Domu kulture u Trebinju, čija sala sa oko 300 mjesta odavno nije uspjela da dočeka potrebe ovog, ali i drugih sličnih preduzeća i stručnih skupova čiji je domaćin Trebinje.

Elektroprivreda Republike Srpske raspisala je konkurs za idejno rješenje budućeg kongresnog centra

“Energetski samit je pokazao da postoji potreba za ovakvim objektom. Konkurs je otvoren do 7. marta, a nakon izbora najboljeg rješenja, koje će ocijeniti komisija sa dekanima arhitektonskih fakulteta iz regiona, biće izrađena projektna dokumentacija. Izgradnja Kongresnog centra trebala bi početi 2025. ili 2026. godine. Vjerujem da ćemo izabrano rješenje predstaviti javnosti tokom Energetskog samita, koji počinje 20. marta“, najavio je generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović.

Trebinjski energetski samit ove godine okuplja oko hiljadu učesnika, a taj broj se povećava iz godine u godinu

„Samit je i predznak dolaska turističke sezone, a u to vrijeme gradski smještajni kapaciteti su popunjeni i traži se još mjesta. Zato je važna inicijativa da se izgradi kongresni centar koji bi zadovoljio potrebe ovako velikog i značajnog skupa“, kaže direktor Energetskog samita Aleksandar Branković.

Puna podrška Grada Trebinja

„Već prošle godine, tokom Energetskog samita, konstatovali smo da postoji realna potreba za izgradnjom kongresnog kompleksa jer su potrebe prevazišle naše kapacitete. Mi u Domu kulture imamo salu sa oko 300 mesta, a Samit je imao 900 učesnika. Ove godine je najavljeno oko hiljadu učesnika, što znači da su potrebe sve veće. Zato smo u saradnji sa Elektroprivredom i Vladom Republike Srpske ušli u tu priču, da raspišemo tender za izgradnju budućeg kongresnog centra”, rekao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Kongresni centar sa pratećim sadržajima trebalo bi da bude izgrađen na području Novog Trebinja, na relaciji Dražin do-Gomiljani-Duži.

Srijeda, 06.03.2024. / setrebinje.com