22. april, sa početkom u 09.30 sati u prostorijama Komore, Sarajevo.

Seminar: Korporativno upravljanje u dioničkim društvima i dioničkim društvima sa učešćem državnog kapitala

Seminar: Korporativno upravljanje u dioničkim društvima   i dioničkim društvima sa učešćem državnog kapitala

Upravljanje dioničkim društvom predstavlja mehanizam ili sistem kojim se društvo vodi i u kojem različiti učesnici u društvu predstavljaju svoje interese i u uzajamnoj su vezi. Dionička društva  zbog svog ekonomskog potencijala, privredne moći kojom raspolažu, imaju mogućnost velikoj utjecaja kako na privredu tako i stabilnost tržišta u cjelini.  Ovo se naročito odnosi na dionička društva sa (većinskim) učešćem državnog kapitala.

Dana, 21.10.2015.godine u Službenim novinama Federacije BiH broj 81/15 objavljen je (novi) Zakon o privrednim društvima, a koji je stupio na snagu narednog dana od dana objavljivanja, a primjena je počela dana 21.12.2015.godine. Za Federaciju BiH je od izuzetnog značaja donošenje novog Zakona o privrednim društvima, kao jednog od normativnih akata kojim će se intenzivirati privredni razvoj, kao strateški prioritet.

Kada su u pitanju nova rješenja, može se reći da je novi Zakon pretrpio najznačajnije izmjene upravo na području upravljanja dioničkim društvima. U Federaciji BiH ne postoji zakon kojim se reguliše učešće državnog kapitala u privrednim društvima. Ovo pitanje je uređeno Uredbom o vršenju ovlaštenja organa Federacije Bosne i Hercegovine u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala (Službene novine Federacije BiH broj 20/16).

Privredna komora Kantona Sarajevo organizuje seminar gdje  će biti prezentovana stručna znanja i iskustava po pitanju primjene zakona o privrednim društvima, zatim nova rješenja zakona o privrednim društvima koja se odnose na dionička društva, kao i pitanja koja se odnose na upravljanje dioničkim društvima, sa učešćem državnog kapitala. S tim u vezi, seminar obrađuje aktuelne procese korporativnog upravljanja u dioničkim društvima kao i dioničkim društvima sa učešćem državnog kapitala.

Seminar je namijenjen sekretarima, pravnim službama, te predstavnicima uprava i nadzornih odbora privrednih društava u Federaciji BiH (prvenstveno dioničkih društava), dioničarima, te državnim službenicima koji učestvuju u postupku nominovanja kandidata za organe privrednog društva (nadzorni odbor, odbor za reviziju) ispred držanog kapitala, te predstavnicima državnog kapitala koji kao punomoćnici učestvuju u radu i odlučivanju skupštine privrednih društava.

Jednodnevni seminar obrađuje slijedeće teme:

  • Zakon o privrednim društvima – nova rješenja i njihova primjena
  • Analiza propisa koji se odnose na upravljanje imovinom u vlasništvu Federacije BiH u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala, te njihova primjena u kontekstu Zakona o privrednim društvima

Pristup se temelji se na analizi propisa, te interaktivnosti i uključenosti svih učesnika na razmjeni iskustva.

Želja organizatora je osigurati edukaciju prilagođenu samim polaznicima, sa ciljem da omogućiti stjecanje znanja kojim bi se unaprijedilo korporativno upravljanje dioničkim društvima, a naročito dioničkim društvima sa učešćem državnog kaptiala. Ovo naročito, jer je korporativno upravljanje danas široko prihvaćeno kao moćno sredstvo za uspostavljanje privlačne investicione klime koju karakterišu konkurentne kompanije i efikasna ekonomska tržišta. Prisutna je korelacija između efikasnih ekonomskih tržišta i privrednog rasta kako na mikroekonomskom tako i na makroekonomskom nivou, ali i povezanost uslovljenost i međuzavisnost korporativnog upravljanja i privrednog rasta.

Predavač: mr.sc. Dejan Davidović, dugogodišnje  iskustvo u oblasti korporativnog upravljanja dioničkim društvima u Federaciji BiH. Zaposlen je kao stručni savjetnik u Komisiji za vrijednosne papire Federacije BiH,  imao je angažman u radnoj grupi za izradu prednacrta Zakona o privrednim društvima (organiziranoj od strane Međunarodne finansijske korporacije IFC), kao i radnoj grupi za izradu Zakona o investicijskim fondovima. Predavač je na seminarima,  kao i gost predavač studenatima na Pravnom i Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Kotizacija: 150,00 KM, po polazniku za firme članove Komore, 180,00 KM za firme nečlanove Komore. Ukoliko prijavu pošaljete do 11. aprila, odobravamo popust od 10 %. U cijenu je uključen PDV. Kotizacija se uplaćuje na žiro račun komore: Raiffeisenbank bank BiH 1610000004560078. U kotizaciju su uključena predavanja, pisani materijal i potvrda o učešću na radionici, ručak i osvježenje. Detaljnije informacije o seminaru možete dobiti na tel. 250-117, 250-116, ili putem e-mail-a: [email protected] ili [email protected]. Prijavu za učešće na radionici možete poslati na gore navedene mail-adrese ili na fax. broj 033/226-717, najkasnije do 18. aprila t.g.

Srijeda, 13.04.2016.