Seminar: Incoterms 2010 i prezentacija dokumenata po akreditivu

Seminar: Incoterms 2010 i prezentacija dokumenata po akreditivu

 

Održavanje: Sarajevo, 29. januar, sa početkom u 09.30 sati u prostorijama Komore.

Cilj seminara:

-       Upoznavanje sa posljednjom revizijom Incoterms pravila – Incoterms 2010 

-       Predstavljanje i analiza svakog pojedinačnog pravila u okviru Incoterms 2010 – šta svaki od njih obuhvata i kada ga treba koristiti

-       Pojašnjenje veze između Incoterms pravila i transportnih dokumenata 

-       Upoznavanje sa standardima za pregled i prezentaciju dokumenata potrebnih za naplatu po akreditivu

-       Predstavljanje osnovnih dokumenata potrebnih za naplatu po akreditivu i elemenata koji ih čine „urednim“ za prezentaciju u skladu sa UCP 600

Seminar je namijenjen menadžerima i zaposlenima koji direktno ili indirektno učestvuju u procesu ugovaranja i realizacije prodaje i nabavke, kao i onima koji se bave pripremom i pregledom dokumenata za prezentaciju po akreditivu.

Predavač: Jasmina Korajlić, diplomirani ekonomista, sa višegodišnjim iskustvom u bankarstvu. Široko znanje iz oblasti dokumentarnih poslova sticala kroz praksu i rad u domaćim i međunarodnim organizacijama.

Program seminara:

  • Incoterms 2010 – pojam, svrha, klasifikacija
  • Izmjene u Incoterms 2010 u odnosu na prethodnu verziju
  • Šta Incoterms 2010 definišu, a šta ne?
  • Pojedinačna analiza svakog pravila Incoterms 2010
  • Veza između pravila Incoterms 2010 i transportnih dokumenata
  • Prezentacija i pregled dokumenata po akreditivu prema UCP 600, sa posebnim osvrtom na transportne dokumente

Svrha seminara je unaprjeđenje znanja o značenju i sadržaju pravila Incoterms 2010, kao i njihovom značaju kako prilikom ugovoranja, tako i prilikom same realizacije ugovora u domaćem i međunarodnom poslovnom okruženju. Definisanje međusobnih prava i odgovornosti ugovornih strana u tom procesu na siguran i jasan način, smanjuje mogućnost različitog tumačenja razgraničenja njihovih obaveza i nastanak nesporazuma i problema, koji mogu da rezultiraju i sudskim sporovima.

Iz ovih razloga suštinski je bitno da ugovorne strane, prilikom ugovaranja posla poznaju Incoterms pravila i njihovo značenje, što se odražava i na definisanje dokumenata koji će pratiti realizaciju ugovora i u konačnici biti uslov za plaćanje, odnosno naplatu u slučaju finansijske klauzule koja predviđa akreditiv kao instrument plaćanja. U tom kontekstu, u okviru seminara će biti obrađena i ključna pitanja vezana za prezentaciju dokumenata po akreditivu, u cilju izbjegavanja najčešćih grešaka da bi prezentacija bila uredna.

Kotizacija: 120, 00 KM, po polazniku. U cijenu je uključen PDV. Kotizacija se uplaćuje na žiro račun komore: Raiffeisenbank bank BiH 1610000004560078. U kotizaciju su uključena predavanja, pisani materijal i potvrda o učešću na radionici, sendvič i osvježenje. Detaljnije informacije o seminaru možete dobiti na tel. 250-117, 250-116, ili putem e-mail-a: [email protected] ili [email protected]. Prijavu za učešće na seminaru možete poslati na gore navedene mail-adrese ili na fax. broj 033/226-717, najkasnije do 22. januara t.g.

 

Petak, 08.01.2016.