Prednosti i mane zapošljavanja boomerang radnika

Prednosti i mane zapošljavanja boomerang radnika

Autor: Mirela Haskić-Suša

02. mart 2023, 10:28

  • Trend zapošljavanja boomerang zaposlenika prisutan je i u Bosni i Hercegovini.
  • Kompanije trebaju analizirati posljedice ili eventualne pogodnosti zapošljavanja bivših zaposlenika
  • Zaposlenici koji su jednom napustili kompaniju, moguće je da će to uraditi ponovo

Još jedan novi trend koji je aktuelan na tržištu rada jeste zapošljavanje boomerang zaposlenika.

Za razliku od prošlih decenija, kompanije sada rado primaju svoje stare zaposlenike natrag. I ne šute o tome. LinkedIn je ispunjen objavama kompanija, uključujući Deutsche Bank AG, EY i Deloitte, koje hvale zaposlenike koji se vraćaju, često s razrađenim objavama na blogu, fotografijama i videozapisima koji prikazuju sretno osoblje koje se vratilo u svoje kompanije, piše Bloomberg.


Crvene zastavice

Međutim, kompanije koje namjeravaju zaposliti boomerang zaposlenike, moraju pažljivo istražiti zašto su oni uopće otišli, kaže Paul McDonald, viši izvršni direktor kompanije za zapošljavanje Robert Half. Crvene zastavice mogu biti nezadovoljstvo uzlaznom mobilnošću, zabrinutost u vezi s upravljanjem ili loša kulturna usklađenost. Malo je vjerovatno da su se ta pitanja u međuvremenu promijenila. S druge strane, plata, beneficije i nenovčane povlastice pitanja su koja se mogu riješiti, unutar razumnih granica.

Trend zapošljavanja boomerang zaposlenika prisutan je i u Bosni i Hercegovini.

"Generalno, kompanije ne bježe od ovog načina popunjavanja pozicija", za Bloomberg Adriju kaže Goran Jurić, Talent Acquisition Specialist u IT kompaniji ZIRA.

"Smanjuje se mogućnost greške u procjeni kandidata u selekcijskom procesu, a također se ne troši vrijeme na onboarding proces te zaposlenik odmah može doprinijeti kompaniji u punom kapacitetu", dodaje.

Rialda Osmanović, Talent Acquisition Specialist u Popcorn Recruiters, kaže da je ovaj trend prisutan i u BiH, iako zvuči kao tabu.

"Ranije se napuštanje firme radi prelaska u drugu moglo etiketirati kao nelojalnost. Ipak, bivši zaposlenici su manji rizik, već poznaju kompaniju, posao i dinamiku rada i zahtijevaju kraći, ako ikakav, onboarding na svoju staru poziciju", kaže Osmanović.

Međutim, ističe da kompanije trebaju analizirati posljedice ili eventualne pogodnosti zapošljavanja bivših zaposlenika. Da li je to dobra odluka ili ne?

Između dva boravka u kompaniji zaposlenici se ne promijene, pokazalo je istraživanje koje je proveo John Arnold s Univerziteta Missouri sa svojim timom. U tom je istraživanju tokom osam godina učestvovalo 30.000 povratnika i regularnih zaposlenika. Pokazalo se kako su oni koji su tokom prve runde postizali dobre rezultate isto činili i kada su bili ponovno zaposleni, a oni koji nisu, nastavili su tako i po povratku u kompaniju.

"Zaposlenici koji su jednom napustili kompaniju, moguće je da će to uraditi ponovo, da pri tome njihov performans po povratku u kompaniju nije bio bolji (niti gori) od onog koji su pokazali kada su prvi put počeli raditi za kompaniju", pojašnjava Osmanović.

Dodaje da se odluka o tome da li će kompanija ponovo zaposliti bivšeg zaposlenika treba temeljiti primarno na tome koji je razlog i u kakvim je okolnostima zaposlenik prethodno napustio firmu.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/boljiposao-com

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 12.04.2023. / https://ba.bloombergadria.com