Poslodavci zbog nedostataka radne snage i nestašice građevinskog materijala šalju radnike na kolektivni godišnji odmor

Poslodavci zbog nedostataka radne snage i nestašice građevinskog materijala šalju radnike na kolektivni godišnji odmor

Da Bosnu i Hercegovinu odavno napušta sve veći broj radnika jasno je već duže vrijeme, međutim tijekom koronakrize primjetan je veći broj radnika koji uprkos brojnim mjerama napuštaju Bosnu i Hercegovinu. S tim u vezi, primjetan je veći broj poslodavaca u sektoru ugostiteljstva, a i građevinarstva koji svoje zaposlene šalju na kolektivni godišnji odmor.

Sami uzroci toga su brojni prije svega u ugostiteljstvu gdje poslodavac unatoč boljim uvjetima ne može naći radnike tijekom sezone pa je primoran zatvoriti svoj objekat i postojeće radnike poslati na kolektivni godišnji odmor. Dakle, dogodila se situacija za koju ne možemo nikoga kriviti, jer naprosto radnik i pored bolje plaće traži više slobode i ostalih dodataka koje pak tvrtke nude u Njemačkoj i Švicarskoj. Što se tiče pak građevinarstva, došli smo do jedne bizarne situacije da trenutno Europa, pa polako i Bosna i Hercegovina muči muku s nestašicom pojedinog građevinskog materijala.

Nakon lockdowna ogroman broj građevinskih firmi nastavio je sa svojim radovima i novim projektima što je vidljivo i po potražnji radne snage, međutim taj nagli porast gradnje uzrokovao je nestašicu građevinskog materijala. Uz to, cijene po kojima su građevinske tvrtke ugovorile posao promijenile su se tijekom godine po pitanju građevinskog materijala koji je ujedno i zbog nagle potražnje poskupio za čak 215 %, poglavito čelika i PVC-a. Tvrtke za proizvodnju materijala očekuju da će trebati oko godinu dana da se situacija ustabili, a kao što to obično i bude teret uvijek pada na leđa poslodavca i radnika.

Poslodavci trenutno čekaju reakcije država članica koje bi trebale na neki način nadoknaditi razliku u cijeni materijala osobito za projekte koji se financiraju iz državnog proračuna, dok se određeni broj poslodavaca odlučio na drastične mjere da tu razliku u cijeni nadoknadi smanjujući radniku plaću ili poskupljenjem kvadrata nekretnine za čak 300 Eura .

Ponedjeljak, 02.08.2021. / Dominik Raškaj