Poslodavci u BiH ove godine planiraju nova zapošljavanja i rast plata

Poslodavci u BiH ove godine planiraju nova zapošljavanja i rast plata

Gotovo da nema sektora u BiH u kojem poslodavci ne vode borbu s hroničnim nedostatkom radne snage.

U strukturi traženih zanimanja i dalje dominiraju ona s nižim stepenom obrazovanja i uglavnom je riječ o trgovcima, obućarima, šivačima, konobarima, stolarima, vozačima.

Istraživanje u FBiH

Tokom prošle godine urađeno je istraživanje tržišta rada 2022./23. u okviru projekta “Unapređenje istraživanja tržišta rada”, a proveli su ga Federalni zavod i kantonalne službe za zapošljavanje anketiravši reprezentativni uzorak poslodavaca iz Federacije BiH koji imaju pet i više zaposlenih.

Od ukupno 1.380 anketiranih poslodavaca, njih 790 ili 57,2 posto iskazalo je potrebu za zapošljavanjem novih radnika u 2023. godini (čak njih 5.630), uglavnom zbog očekivanog povećanja obima poslovanja.

Gotovo 70 posto anketiranih poslodavaca procjenjuje ili planira rast obima poslovanja (proizvodnje, prodaje i usluga) i rast finansijskog rezultata u 2023., što ukazuje na optimizam, tj. očekivanje i nadanje poslodavca k poboljšanju poslovnog ambijenta.

Povećanje plaća radnicima u ovoj godini prognozira 936 ili 68 posto anketiranih poslodavaca, uglavnom u iznosu do 10 posto.

Najveće procijenjene potrebe za novim zapošljavanjem u ovoj godini iskazane su za zanimanjima u industriji (31 posto), kao i u uslužnim djelatnostima (31 posto), zatim u trgovini (27 posto) i građevinarstvu (11 posto).

Prema stručnoj spremi, poslodavci su iskazali najveće potrebe za radnicima sa srednjom stručnom spremom III. stepena (KV), i to 62 posto njih. Slijedi potražnja za radnicima srednje stručne spreme IV. stepena (SSS) – 23 posto te za radnicima visoke stručne spreme (VSS) – 8 posto, pokazali su rezultati istraživanja provedeni u FBiH.

Istraživanje u RS-u

Prema istraživanju tržišta rada 2022./23. u RS-u, koje je proveo Zavod za zapošljavanje RS-a, protekla godina bila je u znaku pozitivnih trendova i po obimu poslovanja i po unapređenju finansijskog rezultata.

Najveći broj poslodavaca, 52,6 posto, lani je imao povećanje obima poslovanja, dok je 51,2 posto zabilježilo porast finansijskih rezultata. Prema njihovim pokazateljima, čak 57,4 posto poslodavaca u ovoj godini očekuje rast obima poslovanja, a 56,8 posto očekuje i bolje finansijske rezultate.

Prema vrsti djelatnosti, rast obima poslovanja očekuje čak 61 posto poslodavaca iz uslužnog sektora. Istraživanje koje je obuhvatilo 1.015 poslodavaca širom ovog entiteta s 52.448 radnika pokazuje da 49,9 posto, odnosno 507 poslodavaca, planira nova zapošljavanja.

Procjene pokazuju da je u planu posao za 2.792 nova radnika. Od ukupno anketiranih, tek 14,4 posto njih planira uvođenje novih tehnologija u proces rada, dok 3,3 posto najavljuje otpuštanje viška zaposlenih.

Istraživanje pokazuje da 62,7 posto anketiranih poslodavaca u ovoj godini planira povećati plaće zaposlenima, prenosi Glas Srpske. Promatrano po djelatnostima, najveći postotak poslodavaca koji planiraju povećati plaće, 67,6 posto njih, iz oblasti je industrije.

Ostale vijesti pročitajte ovdje.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/boljiposao-com

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 06.02.2023. / biznisinfo.ba