Jedan kilogram smilja košta tri marke

Jedan kilogram smilja košta tri marke

Nakon mjeseci sadnje, okopavanja i brige o smilju koje je posljednjih godina postalo najzastupljenija kultura u Hercegovini, na red je došla i prva berba u ovoj kalendarskoj godini. Veliki je broj uzgajivača koji su smilje posadili koncem ili ujesen prošle godine, pa je za njih predstojeća ujedno i prva berba.

Kvalitet

Iako su brojni proizvođači priče o otkupnoj cijeni smilja u iznosu od tri KM protumačili kao medijske špekulacije, na koncu se ipak ispostavilo da je otkupna cijena bila istinita. Potvrdili su to nedavno i najveći otkupljivači na području Hercegovine koji su na posljednjem sastanku otkupljivača u Mostaru dogovorili konačnu cijenu.

Prinos smilja ove godine je dosta dobar, ali je kvalitet, prema njihovim tvrdnjama, nešto lošiji, što je i navedeno kao ključni razlog pada cijene za dvije marke po pristiglom kilogramu.

Otkup smilja u firmi Kadulja iz Gruda, koja godinama vrši otkup ljekovitog bilja na području Hercegovine već uveliko traje, a cijena kilograma smilja iznosi tri KM. Suvlasnik firme Mate Vrdoljak rekao nam je da njihova firma otkup vrši na plantažama proizvođača, te da ga oni lično odvoze i novac isplaćuju odmah, na licu mjesta.

Pet maraka

U medijima su se minulih mjeseci oglašavali pojedinci i udruženja koji su se buntovno protivili drastičnom padu otkupne cijene. Prema tvrdnjama “upućenih”, koji o smilju diskutuju na internetskim forumima, cijena od tri KM nije isplativa, međutim, brojni proizvođači tvrde suprotno, navodeći kalkulaciju koja pokazuje i da cijena 2,5 KM garantuje dobru zaradu. Priče o otkupljivačima koji plaćaju i više od pet KM po kilogramu smilja zasad su se pokazale kao neutemeljene.

Utorak, 28.06.2016. / http://www.oslobodjenje.ba/