U Njemačkim vodama pronađene ogromne količine metala za baterije

U Njemačkim vodama  pronađene ogromne količine metala za baterije

Posljednjih godinu dana autoindustrija trpi velike gubitke s obzirom na nedostatak pojedinih materijala. Čipovi i posebne nijanse boja samo su jedni od problema s kojima se suočavaju u autoindustriji .Gubitci su ogromni ,a trpjele su i tvrtke za proizvodnju električnih vozila . Sasvim je sigurno da će pojedini proizvođači ili zatvoriti svoje pogone ,ili se bazirati samo na jedan tip proizvodnje ,što bi dodatno usporilo prelazak na potpunu proizvodnju električnih vozila .

Ipak lijepe vijesti stižu iz njemačke ,gdje je u rijekama otkriveno oko 16 milijuna tona litij-karbonata sto je sasvim dovoljno količina za proizvodnju do približno 500 milijuna električnih vozila . Ovim putem Njemačke tvornice neće ovisiti o drugim zemljama i očekuje se da će od 2025. ukupno pet tvornica proizvoditi oko 40.000 tona litija godišnje - što bi bilo dovoljno litija za baterije za milijun elektro-automobila.

Važno je napomenuti da samo vađenje i proizvodnja litija nije štetna .Ništa se dodatno ne buši, ne dodaju se štetne kemikalije, ne troši se voda ni fosilna goriva. Jedan nusproizvod i onako ekološke proizvodnje struje učiniti će značajno čistijom i jeftinijom
U jeku klimatskih promjena ovo je zasigurno dobra vijest za države koje planiraju smanjiti štetne emsije Co2 radi smanjenja opasnih materija ,a u čemu će dodatnu ulogu imati i sami građani kupovinom električnih vozila ,uz dodatni stimulans države.

Ponedjeljak, 16.08.2021. / Dominik Raškaj