Poslodavci otkrili kako su si kandidati na razgovoru za posao uništili šanse da ga dobiju

Većina ljudi se na razgovoru za posao trudi ostaviti najbolji dojam, no neke ili nije briga ili nisu dobro shvatili pravila poslovne komunikacije.

Neko je na Redditu pitao poslodavce šta ih je na razgovoru za posao navelo da odluče da kandidat s kojim razgovaraju neće dobiti posao. Kad vidite odgovore, bit će vam teško zamjeriti im što su ih odbili.
 
1. Kašnjenje i nepristojnost
"Imam nekoliko stvari: prvo, kašnjenje. Ne biste trebali kasniti uopšte, no par minuta se može oprostiti. Sat vremena ne. Drugo, bez obzira na to za koju poziciju dolazite na razgovor, neće vam pomoći ako smrdite na travu. Treće: nemojte biti nepristojni ni prema kome u firmi prije intervjua. Četvrto: ne prekidajte razgovor kako biste se javili na telefon."

2. Upadanje u riječ
"Stalno mi je upadao u riječ i prekidao me."

3. Hvalisanje
"Došao nam je lik koji je bio malo otresit, no djelovao je obećavajuće. Sve je upropastio kad je rekao da će u roku od šest mjeseci preokrenuti poslovanje jer trenutno sve radimo pogrešno."

4. Privatne veze
"Za posao nastavnika javio nam se savršen kandidat. Bio je mlad, simpatičan i dinamičan, a također je imao odlične preporuke. Na samom kraju, kad sam ga pitala ima li on kakvih pitanja, rekao je: 'Smeta li vam ako nastavnici izlaze na spojeve s učenicima?'"

5. Prst
"Dok sam radio u banci kao menadžer, jedna od zaposlenica koja je bila na razgovoru za višu poziciju me prekinula stavljajući mi prst pred lice i govoreći: 'Odmah ću vas prekinuti.' Zaposlio sam osobu koja mi nije gurala prst u lice."

6. Rokovi
"Došla nam je cura koja je nedavno završila fakultet i činila se kao odlična kandidatkinja za posao. No kad sam je pitala kako bi se snašla s više projekata koji imaju rokove u kratkom vremenu, rekla je: 'Dala bih sve od sebe da to riješim u roku, no ako ne uspijem, javila bih da sam bolesna.'"

7. Komentari
"Rekao je da bi se 'zavukao pod suknju' zaposlenici koja je prošla pokraj nas tokom razgovora."

8. Psovanje
"Potencijalna zaposlenica je više puta opsovala tokom intervjua. Ja nemam problem sa psovkama u privatnom životu, no ona to nije mogla znati. Ovako je samo pokazala da joj se ne može vjerovati da će se pristojno ponašati na poslovnim sastancima ili u svečanim prigodama."

9. On zna bolje
"Jedan mi je kandidat rekao da posao zna bolje od mene i da bih ga zato trebao zaposliti na poziciju na kojoj sam mu ja direktno nadređen."

10. Maltretirao je recepcionerku
"Maltretirao je recepcionerku jer sam ja kasnio. Očito je da ona nije imala ništa s mojim kašnjenjem i takvo je ponašanje neprihvatljivo. Nisam se ni trudio pozvati ga na razgovor, samo sam mu rekao da ode."

Članak je prenesen s portala index.hr

Petak, 12.02.2021. / posao.hr