Da li će Sarajevo dobiti luksuzni poslovno-stambeni kompleks?

Namjera nam je  na mjestu nekadašnjeg Doma penzijonera „Nedžarići“ u Sarajevu izgraditi luksuzni objekat poslovnih, komercijalnih i rezidencijalnih sadržaja u ukupnoj površini od oko 135 hiljada m2. Visina objekta je 65 metara,  spratnosti 20 etaža sa 5. podzemnih etaža.

Najavio je to Nermin Hubić, sarajevski biznismen koji je prošle sedmice kazao kako je ponudu za kupovinu ove nekretnine i pripadajućeg zemljišta uputio na adresu Zavoda PIO/MIO. Prema njegovom planu, kompleks će povezivati i obuhvatiti više nezavisnih, visoko modernizovanih segmenata, koji dizajnom i funkcionalnošću čine jednu cjelinu.

  • Urban Shopping Mall

Shopping zona obuhvata površinu od oko 45.000 m2. Kao primarna shopping destinacija u Sarajevu i šire. Na tržište BiH dovest ćemo najtraženije i luksuzne svjetske brendove. Sa puno inovativnosti, kao na primjer, na zahtjev kupaca, Shopping Adviser Team, pobrinut će se za kreiranje ponude koja bliže odgovara specifičnim potrebama za proizvodima i uslugama pojedinaca. Inovativnost predstavlja i usluga dostave artikala na kućnu adresu, kojom se omogućava potencijalnom kupcu da proba odjeću i druge artikle u privatnosti svog doma, zadrži ono što želi da kupi, a ostalo vraća osoblje Shopping Adviser Teama. Na raspolaganju će biti i stilistički studio sa make over uslugom, opremljen naprednom aplikacijom koja omogućava 3D prikaz figure kupca u različitim bojama i tipovima artikala, bez potrebe da proba i da se vidi u ogledalu, najavljuje Hubić.

Smart Hipermarket pored tradicionalnog načina kupovine, će biti zasnovan i na tehnologiji automatskih blagajni, koja podrazumijeva da kupci samostalno očitaju kodove svih proizvoda koje su odabrali i samostalno plaćaju karticom ili kešom na automatima za naplatu, koji vraća kusur. Novi stil života postaje SMART UP YOUR LIFE.

  • Hotel sa 5 zvjezdica – Lux Destination

Hotel globalnog hotelskog lanca sa prestižnih 5 zvjezdica, sa preko hiljadu hotela na najekskluzivnijim svjetskim destinacijama će biti smješten na površini od 25.000 m2.

Hotel će imati 220 luksuznih soba, sa zadivljujućim enterijerom i mnogo prirodne svjetlosti, te će obezbijediti potpunu privatnost i VIP tretman za sve goste. Glavnu specifičnost hotela čine „kraljevski apartmani“ sa popratnim prostorijama za pomoćno osoblje poput službe protokola, privatnog obezbjeđenja ili posluge. Raskošna balska dvorana  biće glavno odredište za prestižne društvene događaje, a konferencijska sala sa kompletnom tehničkom opremom biće mjesto za razvoj novih ideja, izradu planova i postizanje uspjeha. Za uspješnu organizaciju događaja, bilo da se radi o korporativnim, društvenim ili kulturno-umjetničkim, na raspolaganju će biti profesionalni Event Managment Team.

Healthy Mind, Body & Soul Club  obuhvata spa i wellness centar sa širokom ponudom masaža i tretmana za lice i tijelo, fitness studio i teretanu sa najkvalitetnijom opremom za vježbanje – bodybuilding i kardio program, bazen, kao i restoran zdrave hrane. Specijalno dizajnirano za relaksiranje, obnovu energije i selfcare. Uz anganžman vrhunskih fizioterapeuta, gostima će biti na raspolaganju fitnes instruktor, a za savjete o ishrani u restoranu zdrave hrane biće posebno angažovan specijalista za ishranu.

U stilu suptilne elegancije sa pet zvjezdica, restoran sa romantičnim enterijerom, autentičnim jelovnikom i profesionalnim osobljem, upotpuniće ponudu hotela.  

  • Luksuzni poslovni apartmani – Max Category

Ponudit ćemo netipičan, pažljivo dizajniran, moderni dom, savremenih karakteristika u kojem će biti ugrađeni najkvalitetniji materijali, kaže Hubić.

Luksuzni poslovni apartmani A klase,  kompletno  opremljeni i spremni za useljenje, čine Kompleks jedinstvenim u BiH i potpuno izdvojenim od konkurencije.  

Ovaj tip smještaja omogućava veći stepen privatnosti i nezavisnosti od hotelskog smještaja, te je idealan za ljude koji borave u našem gradu na poslovnom ili profesionalnom anganžmanu. Apatmane ćemo ponuditi u zakup na duži vremenski period,  a za potpuno zadovoljstvo klijenata, a ponudit ćemo paket dodatnih usluga – dostava namirnica, usluge čišćenja, korištenje bazena i fitness centra i Wifi. Prednost svakako čini i Free Social Tour  dobrodošlica i upoznavanje sa društvenim tokovima grada.

  • Office prostor – Max Business

Poslovni dio kompleksa namijenjen je za office prostore, ukupne površine od 10.000 m2.

Zakup kancelarijskog prostora ponudiće klijentima mogućnost da prilagode veličinu prostora svojim potrebama, zahtjevima i prirodi svog posla – open office space, kao i prostorije sa zasebnim kancelarijama, te će imat raspolaživ sistemom za simulaciju dnevne svjetlosti, kao i zalaska sunca. Veći office prostori raspolažu zajedničkim prostorijama za relaksaciju. Jedna od specifičnosti je i Coworking kuhinja za zaposlene sa domaćom hranom. Prednost  office prostora sigurno čini i mogućnost korištenja konferencijske sale pogodne za edukacije, kao centar biznis razvoja. Poslovni prostori će biti opremljeni u skladu sa najvišim standardima, a prednosti su i office prostor na „poznatoj adresi“, kao i koncept – sve na jednom mjestu.

  • Luksuzni stanovi –  Home Luxury

Površina od oko 37.000 m2, rezervirana je za luksuzne stanove A klase, namijenjene isključivo za prodaju. Objekat će biti  projektovan fleksibilno, a struktura, broj i veličina stanova su promjenljivi, i prilagođavaju se tržištu i njegovim potrebama. 

Stanovi se odlikuju veoma elegantnim konstruktivnim rješenjima, visokom energetskom efikasnošću, najluksuznijim nivoom obrade i dizajnerskim uređenjem.

Svaki kupac stana će dobiti komplet enterijerom opremljen stan. Na zahtjev klijenta stan se može i dodatno opremiti i opremanje prliagoditi željama kupca.

Primjenivat će se UPS (Uninterrupted Power System) za zaštitu od prekida struje koji se primjenjuje kao svjetski standard u izgradnji luksuznih domova, kao i sistem kućne automatike koji omogućava elektronsku kontrolu svake radnje vezane za elektricitet. Ovaj sistem je praktičan i jednostavan za korištenje. Potpuno se prilagođava individualnim potrebama pojedinaca, te se može primjenjivati u različitim nivoima – od najjednostavnijeg koji nudi kontrolu roletni i rasvjete, do puno konfiguracije po želji i individualnim potrebama korisnika.

  • Parking  Safe Spot

Sa 1650. parking mjesta na četiri podzemne etaže, podjeljene između stambenog, poslovnog, komercijalnog i hotelskog dijela, u objektu je projektovan „Garage Management System“ sa naprednim softverskim rješenjima, koji omogućava jednostavno nalaženje slobodnog parking mjesta, rezervaciju parkinga, kao i upravljanje različitim potrebama za parkingom u toku dana. Primjenom ovog tehnološkog rješenja, olakšava se nesmetano odvijanje svakodnevnog života, te omogućava maksimalna efikasnost u korištenju vremena.

Nosilac komplektnog projekta, mr.Nermin Hubić, ističe da ovim projektom razvija kreativne ideje i praktikuje specifične moduse poslovnog umrežavanja, društvene odgovornosti i zaštite i bezbijednosti po uzoru na najeminentnije svjetske kompanije.

„Way of networking podrazumijeva poslovnu saradnju prema najvećim principima poslovne etike. Ovo je izuzetno ozbiljan projekat, te je u ovoj fazi, cilj prije svega kupiti u zakonskim okvirima lokaciju, okupiti iskusne kompanije, vodeće po uspjehu u svojoj branši, koje će profesionalnim anganžmanom doprinijeti uspješnoj realizaciji ovog projekta i svoje znanje i iskustvo udružiti sa nama u kreiranju novog  gradskog centra i razvoju novog stila života – way of life“, ističe Hubić.

Way of responsibility podrazumijeva brigu o zaštiti okoliša i kontrolisanom iskorištavanju prirodnih resursa. Kao društveno odgovorna kompanija, pratimo pozitivan primjer vodećih svjetskih kompanija, te će se prilikom projektovanja Kompleksa ispoštovati  direktiva EU o energetskoj efikasnosti, upotrebom obnovljivih izvora energije.

Krovovi objekta će biti ozelenjeni i prohodni, a krov shopping mall-a će biti pretvoren u zelenu oazu, sa pratećim sadržajima, najavljuje Hubić.

Lična sigurnost i sigurnost posjetilaca je prioritet, te će  Centar imati više savremenih sistema tehničke zaštite, što će Centar way of safety čini jedinstvenim u BiH.

Hubić ističe da je ovo najveći projekat u BiH do sada ovog tipa.

Značaj ovog projekta ogleda se u tome što Sarajevo dobija novi gradski centar – objekat prefinjenje i moderne arhitekture, po najvišim standardima gradnje, koji će svojim izgledom i funkcijom obogatiti naš grad po uzoru na vodeće svjetske metropole i uljepšati i olakšati odvijanje svakodnevnog, porodičnog i poslovnog života modernog čovjeka u Bosni i Hercegovini. Dugo smo ispitivali tržište i proučavali šta su to glavni nedostaci i prepreke ka potpunom zadovoljstvu klijenata, u svakom segmentu zasebno. U skladu sa rezultatima istraživanja, primjenom novih tehnoloških rješenja, izgradićemo  stambeno poslovni Kompleks koji prevazilazi prepreke i nudi budućnost u sadašnjem vremenu, kaže Hubić.

Navodi kako se trenutno završavaju administrativno, pravne – formalne radnje za kupovinu te da ne očekuje nikakve probleme, s obzirom da je spreman ispoštavati sve uslove vlade FBiH i PIO Fonda bilo da su proceduralno pravne radnje u pitanju, traženi iznos odmah isplatiti ili dati garanciju Banake za uredno plaćanje na cjelokupan iznos.

Zatim ćemo krenuti u dobijanje potrebnih odobrenja i dozvola za gradnju. Sa građevinskim radovima, planirano je započeti u toku tekuće godine sa rušenjem postojećeg objekta i dovođenje lokacije u fazu početka gradnje, a aktivno građenje sredinom iduće godine nakon dobijanja dozvola,  dok je realizacija projekta planirana za tri i pol godine , kaže Hubić.

Finansije za izgradnju Kompleksa  su obezbijeđene uz podršku internacionalnih finansijsko-investicijskih instutucija, s čime će javnost svakako biti blagovremeno upoznata, najavljuje Hubić navodeći da vrijednost projekta iznosi oko 175 miliona KM.

Nermin Hubić, dalje govoreći o poslovnim planovima, navodi da su usmjereni na unapređenju i proširenju svog poslovanja, učvršćenju postojećih i sklapanju novih partnerstava, razvoju novih ideja i postavljanju i ostvarenju novih poslovnih ciljeva.

U skladu sa tim,  prepoznat ćemo značaj sigurno još nekih  projekta, te ćemo fokus usmjeritli na učešće u izgradnji još nekih projekta u Sarajevu i BiH. Preduzimamo korake ka sklapanju novog internacionalnog  finansijskog  partnerstva za nove projekte, te pozivamo sve u BiH da nam se jave ako imaju lokacije ili objekte koje bi prodali, a koji bi nama odgovrali, zaključuje Hubić.


Ponedjeljak, 18.01.2021.