Prvi advokat "robot" sa vještačkom inteligencijom zastupati će optuženog na sudu sljedećeg mjeseca

Prvi advokat "robot" sa vještačkom inteligencijom zastupati će optuženog na sudu sljedećeg mjeseca


Autor: Megan Cerullo
Ažurirano: 23. januara 2023. / 10:53 / MoneyWatch

"Robot" advokat sa vještačkom inteligencijom bit će prvi ove vrste koji će pomoći optuženom da se izbori sa saobraćajnom kaznom na sudu sljedećeg mjeseca.


Joshua Browder, izvršni direktor DoNotPay-a, rekao je da AI-kreacija kompanije radi na pametnom telefonu, sluša sudske argumente i formuliše odgovore za optuženog. Advokat AI govori optuženom šta da kaže u realnom vremenu, preko slušalica.


Robot advokat će svoj prvi slučaj preuzeti 22. februara, objavio je Browder na Twitteru prošle sedmice.


"22. februara u 13.30, istorija će se praviti. Po prvi put ikada, robot će predstavljati nekoga u sudnici u SAD-u. DoNotPay A.I će šapnuti nekome na uho šta tačno da kaže. Rezultate ćemo objaviti i podijeliti više informacija nakon što se desi. Poželite nam sreću!" tvitovao je.

 


                                                                                                                                       

Nije otkrio ime klijenta niti sud.


Firma za umjetnu inteligenciju već je koristila pisma i chat botove generisane umjetnom inteligencijom kako bi pomogla ljudima da osiguraju povrat novca za Wifi koji nije radio, kao i da snizi račune i ospori kazne za parkiranje, između ostalog, navodi Browder.

Rečeno je da se kompanija oslanjala na ove AI šablone kako bi dobila više od 2 miliona sporova za korisničku podršku i sudskih sporova u ime pojedinaca protiv institucija i organizacija, dodao je.


Prikupio je 27,7 miliona dolara od kompanija rizičnog kapitala fokusiranih na tehnologiju, uključujući Andreessen Horowitz i Crew Capital.


"U protekloj godini, AI tehnologija se zaista razvila i omogućila nam da idemo naprijed-nazad u realnom vremenu s korporacijama i vladama", rekao je za CBS MoneyWatch o nedavnim postignućima. "Razgovarali smo uživo [sa kompanijama i predstavnicima službe za korisnike] kako bismo smanjili račune s kompanijama, a ono što radimo sljedećeg mjeseca je da pokušamo prvi put koristiti tehnologiju u sudnici."

Ako advokat robot izgubi slučaj, DoNotPay će pokriti sve kazne, rekao je Browder.


Legalno u nekim, ali ne u većini sudnica

Neki sudovi dozvoljavaju optuženima da nose slušne aparate, čije su verzije omogućene za bluetooth. Tako je Browder utvrdio da se DoNotPay tehnologija može legalno koristiti u ovom slučaju.

Međutim, ta tehnologija nije legalna u većini sudnica. Neke države zahtijevaju da sve strane pristanu na snimanje, što isključuje mogućnost da robot advokat uđe u mnoge sudnice. Od 300 slučajeva koje je DoNotPay razmatrao za suđenje svom robotskom advokatu, samo dva su bila izvodljiva.

"To je u okviru slova zakona, ali mislim da niko nije mogao zamisliti da će se ovo dogoditi", rekao je Brauder. "To nije u duhu zakona, ali pokušavamo da poguramo stvari naprijed jer mnogi ljudi ne mogu priuštiti pravnu pomoć. Ako ovi slučajevi budu uspješni, to će potaknuti više sudova da promijene svoja pravila."


Advokati "ovo ne bi podržali"

Krajnji cilj, prema Browderu, je demokratizirati pravno zastupanje tako što će ga učiniti besplatnim za one koji to ne mogu priuštiti, u nekim slučajevima eliminirajući potrebu za skupim advokatima.


Ali s obzirom na to da je tehnologija ilegalna u mnogim sudnicama, on ne očekuje da će uskoro moći komercijalizirati proizvod.


"Ove stvari u sudnici su više zagovaranje," rekao je. "Više je to da se podstakne sistem da se promijeni", objasnio je Brauder.
Dobro je svjestan izazova i prepreka koje ga očekuju.


Kada je tvitovao o predstavljanju advokata robota DoNotPaya na sudu, advokati su mu zaprijetili i rekli mu da će biti poslat u zatvor, rekao je za CBS MoneyWatch.

"Postoji mnogo advokata i advokatskih komora koje to ne bi podržale", rekao je Brauder.


Provođenje ChatGPT-a kroz pravni fakultet


Browder želi naoružati pojedince istim alatima kojima velike korporacije obično mogu pristupiti, ali su nedostižne za one koji nemaju velike resurse.
"Ono što pokušavamo da uradimo je da automatizujemo prava potrošača", rekao je Brauder. "Nove tehnologije obično prvo padaju u ruke velikih kompanija, a naš cilj je da ih prvo stavimo u ruke ljudi."


ChatGPT koji se pokreće umjetnom inteligencijom je nedavno postao popularan zbog svoje sposobnosti da izbaci vjerodostojne eseje o širokim temama za manje od jedne minute. Tehnologija je izazvala interesovanje investitora, a Microsoft je u ponedeljak najavio ulaganje od više milijardi dolara u matičnu kompaniju OpenAI.

Student s Princetona kaže da njegova nova aplikacija pomaže nastavnicima da pronađu ChatGPT varalice.


Ali Browder je istakao njegove nedostatke, a u nekim slučajevima i nedostatak sofisticiranosti.


"ChatGPT je veoma dobar u vođenju razgovora, ali je užasan u poznavanju zakona. Morali smo ponovo obučiti ove AI-ove da nauče i poznaju zakon", rekao je Browder. "AI je srednjoškolac, a mi ga šaljemo na pravni fakultet."

Srijeda, 25.01.2023. / https://www.cbsnews.com