Objavljen spisak najsretnijih zemalja na svijetu, evo na kojem je mjestu BiH

Objavljen spisak najsretnijih zemalja na svijetu, evo na kojem je mjestu BiH

Na listi najsretnijih zemalja koju svake godine sastavlja World Happiness Report, Finska je i u 2022. osvojila prvo mjesto kao zemlja u kojoj ljudi najbolje žive.

Posebno se ističe njihova sposobnost da usklade politiku sa općim osjećajem blagostanja.

Kako bi odredili najsretniju zemlju na svijetu, stručnjaci su analizirali sveobuhvatne podatke istraživanja iz 149 zemalja, posebno prateći učinak u šest kategorija.

Kategorije koje su analizirane su sljedeće: bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, socijalna politika i zdrav životni vijek, sloboda donošenja vlastitih životnih izbora, velikodušnost populacije i razina korupcije.

Prvih sedam najsretnijih zemalja na svijetu su sve zemlje sjeverne Evrope. Finska je uzela prvo mjesto, četvrtu godinu zaredom, s ukupnom ocjenom 7.842.

Nakon Finske slijede Danska , Island, Nizozemska, Norveška i Švedska.

Najmanje sretna zemlja na svijetu za život je Afganistan, koji se nalazi na 149. mjestu. Ova pozicija se može pripisati niskoj stopi očekivanog životnog vijeka i niskim stopama bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika.

Među posljednjih pet zemalja se nalaze još Zimbabve, Ruanda, Bocvana i Lesoto.

Što se naših krajeva tiče, najbolje plasirana zemlja iz regije je Slovenija na 29. mjestu, Srbija na 47. mjestu, Hrvatska na 59. mjestu, a Bosna i Hercegovina na 63. mjestu.

Nakon njih slijede Crna Gora i Sjeverna Makedonija na 71. odnosno 92. mjestu.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/boljiposao-com

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 29.12.2022. / klix.ba