Molba za posao - 3 najčešće pogreške

Molba za posao - 3 najčešće pogreške

Molba za posao - 3 najčešće pogreške

Kako bi se konačno prijavili na oglas za posao ili poslali otvorenu molbu za posao potrebno je sročitikvalitetnu molbu za posao.

3 su najčešće pogreške prilikom pisanja molbe za posao:

U molbi za posao treba pričati o sebi
Puno je lakše navesti napomene u biografiji. Međutim, u molbi za posao treba pričati u cijelim rečenicama.
Kako riješiti ovaj problem?
Shvatite molbu za posao kao uvod u razgovor za posao. Na razgovoru za posao jedno od prvih pitanja poslodavca je: Predstavite nam se, recite nam nešto o sebi. Tu ćete dobiti priliku da odmah kažete zašto ste vi pravi kandidat za posao, zbog kojih postignuća i iskustva zadovoljavate tražene kriterije. Kad to napišete, već ste se počeli pripremati za razgovor za posao.
To znači da bi svaka molba za posao trebala biti prilagođena poslu za koji se javljate. U njoj morate pričati o sebi ali na način da poslodavac vidi da ste vi njemu vrijedan resurs kojeg treba, a ne obrnuto.

Molba za posao je često predugačka
Molba za posao treba biti predjelo za glavno jelo – vašu biografiju. Ne morate prepričavati svoju cijelu biografiju u molbi za posao, već u njoj pokušajte dodati informacije koje su komplementarne onima iz biografije, te daju cijelu sliku vas kao kandidata.
Prema istraživanju Saddleback College, gotovo 70% poslodavaca preferira molbu za posao kraću od jedne stranice a 25% želi što kraću molbu za posao!
Shvatite molbu za posao kao svoj "elevator pitch", naučite se prezentirati u kratko!


Gramatičke i pravopisne greške
Molba za posao i biografija koje sadrže gramatičke i pravopisne greške odmah završavaju u kanti za smeće. Pročitajte, pročitaje i pročitajte šta ste napisali i dajte još nekome da pročita. Najbolje reference i postignuća izgledaju užasno ako molba za posao i ostali dokumenti sadrže gramatičke i pravopisne greške.
Vijest je preuzeta sa portala www.womeninadria.com

 

Ponedjeljak, 01.02.2016. / www.womeninadria.com