Klub 100 – Žene u biznisu: Žensko poduzetništvo nije samo izgradnja poslova, već i stvaranje prilika za druge žene

Klub 100 – Žene u biznisu: Žensko poduzetništvo nije samo izgradnja poslova, već i stvaranje prilika za druge žene

Jučerašnji B2B networking koji su organizirale Poslovne novine protekao je u znaku žena. Stotinu liderki iz različitih industrija okupile su se u Klubu 100 povodom petnaestog po redu godišnjeg skupa pod nazivom „Žene u biznisu“, koji je postao prepoznatljiv i van granica naše zemlje, te su mu se pridružile i gošće iz Hrvatske.
Ovoga puta u moderno opremljenim prostorijama fabrike RCB Nanotehnologija u Vogošći, okupilo se više od stotinu poduzetnica i direktorica uspješnih kompanija koje su iskoristie priliku da u fokus stave pozitivne vrijednosti poslovanja, predstave ono što rade i povežu svoje biznise.
- Uprkos činjenici da žene upravljaju nekim od najvećih svjetskih kompanija, njihova zastupljenost na visokim i višim upravljačkim pozicijama i dalje je skromna, kako globalno, tako i u našoj zemlji. Nastojimo promijeniti ovu perspektivu i mnogo radimo na isticanju važnosti i doprinosa žena poslovnom svijetu, riječi su Emila Kučkovića, direktora Poslovnih novina, jednog od samo tri muškaraca koji su imali privilegiju i čast obratiti se na jednom ovakvom skupu.
U ime organizatora, skupu se obratila i Alena Ahmetspahić-Fočo, direktorica projekta, koja je ovu priču o promoviranju i povezivanju uspješnih žena pokrenula prije 15 godina, te naglasila da je važno da uspješne žene dijele iskustva, ohrabruju jedna drugu i svoje uspjehe čine vidljivim.
Konferenciju je svečano otvorio i pozdravni govor održao dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić.
Po prvi put ovakav skup održava se u Vogošći, što je bio i jedan od povoda da Migdad Hasanović, načenik ove općine pozdravi gošće i pozove ih na saradnju ističući prednosti industrjskih zona na ovom području.
Sjajne su se i fantastično uspješne žene smjenjivale iza govornice, bilo je mnogo i onih mladih ispod 35 godina koje su vrlo rano započele svoju karijeru i sada nižu uspjehe na domaćem i međunarodnom tržištu. A među prvima predstavila se generalna direktorica RCB Nanotehnologije Hanadi Džabić žena koja pomjera granice i koja našu zemlju stavlja u centar svijeta na području zelene ekonomije. Zahvalna na prilici za predstavljanje misije i vizije poslovanja svoje kompanije, izrazila je nadu da će se događaji poput ovog nastaviti održavati.
- Želim istaknuti snažnu predanost naše kompanije razvoju poslovanja unutar BiH i širenju na globalnom tržištu. Želimo biti prepoznati kao pokretači promjena i želimo da naša zemlja bude prepoznata kao mjesto odakle je ta promjena potekla, izjavila je Džabić, dodavši kako vjeruje u snagu žena. Naš angažman pomaže u razbijanju predrasuda i pomjeranju granica za sadašnje i generacije žena koje dolaze – zaključila je Džabić, žena koja proizvodnjom obnovljenog carbon blacka stavlja BiH u centar svijeta i planira otvoriti još 60 kompanija - od Amerike do Dalekog Istoka.

Jasna Skalonjić, doktorantica poslovne ekonomije/revizor, voditeljica Odjela za poduzetništvo Ministarstva privrede Kantona Sarajevo svoje je izlaganje počela citatom Sheryl Sandberg, izvršne direktorice Facebooka i jedne od 50 najmoćnijih žena u poslovnom svijetu: Žensko poduzetništvo ne tiče se samo izgradnje poslova, već se ogleda i u stvaranju prilika za druge žene.
- Uspjeh jedne žene je uspjeh svake od nas i naš je zadatak da jačamo jedna drugu i gradimo put koji će biti manje izazovan za generacije poduzetnica koje dolaze. Posvećeni smo pružanju finansijske podrške koja će ženama omogućili da ostvare ambicije, rekla je Skalonjić, dodavši kako kroz Program podrške maloj privredi, KS ulaže značajna sredstva u podršku razvoju ženskog poduzetništva. Samo u 2024. godini Budžetom je za Program podrške maloj privredi planirano 8,8 miliona KM, od čega će cca 850.000 maraka biti isključivo za žensko poduzetništvo.
Temu o ženama koje su oblikovale automobilsku industriju predstavila je Lamija Hajrulahović, marketing & PR manager za brendove Audi/Cupra/Seat u kompaniji Porsche BH d.o.o. Sarajevo. Istaknimo i to da je AUDI Oficijelno vozilo ovog poslovnog događaja.
- Kada sagledavamo uticaj žena u automobilskoj industriji, očigledno je da su njihova otpornost i domišljatost iskovali puteve inovacije i napretka, osvjetljavajući put naprijed u domeni u kojoj su dominirali muškarci. Žene su obogatile automobilski pejzaž izuzetnim doprinosima, rekla je Hajrulahović istaknuvši i fascinantne inovacije i doprinose žena cijeloj industriji kojom dominiraju muškarci.

Kako se moglo čuti tokom prezentacije za mnoge izume u autoindustriji zaslužne su žene, a nabrojaćemo samo neke od njih: Margaret A. Wilcox izumila je auto grijač 1893. godine. Meri Anderson je 1903. izumela prve brisače sa ručnim upravljanjem. Florence Lawrence je 1914. godine izumila prvi mehanički pokazivač smjera, zajedno sa poboljšanim kočionim sistemom automobila. Katharine Blodgett je 1935. godine izumila nereflektirajuće staklo, koje je ključno za poboljšanje vidljivosti i sigurnosti u automobilima.

Žene u metalnoj industriji koja se kroz istoriju smatrala pretežno muškom, itekako su se borile da ostvare ravnopravnost na svim pozicijama, riječi su Arne Kurt, Head of Legal & HR, Aluminij Industries d.o.o. Mostar.
- Uzimajući u obzir da je to industrija koju karakteriziraju naročito teški fizički poslovi, manja zastupljenost žena nije iznenađujuća. Ipak, uvođenjem najviših standarda upravljanja raznolikošću, pravednošću, uključivošću i nediskriminacijom te provođenjem etičkih vrijednosti možemo osnažiti položaj žena u svakoj industriji, rekla je Kurt.
Zanimljiv master class na uvijek aktuelnu temu Realnost današnjice: Moramo li birati između roditeljstva i karijere imala je i Sandra Špirić, osnivačica i direktorica San Tech Medik d.o.o. Banja Luka koja se u Bosnu i Hercegovinu vratila iz Kanade gdje je završila studij prava. Kako je prvo dijete rodila jako mlada, a istovremeno željela stvarati karijeru, vjerovala je da nema pravo na greške. Danas ima veliku porodicu i karijeru vrijednu poštovanja. Vlastitim primjerom pokazuje da ne žene ne moraju uvijek birati.
O “Ulozi žena u upravljanju savremenim obrazovnim trendovima na IUS-u” govorila je Velida Handžić-Mirica, University Communications Office Manager, sa Internacionalnog Univerziteta Sarajevo, istaknuvši kako su uloge koje žene imaju na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu ne samo inspirativne, nego i ključne za njihovu misiju obrazovanja i razvoja društva te da njihova energija, inovativnost i posvećenost predstavljaju pravi primjer za sve, kako u akademskoj zajednici, tako i u poslovnom svijetu.
Na konferenciji je predstavljena i Nagrada za biznis lidere održivog razvoja u Bosni i Hercegovini za 2024. godinu. O svojevrsnom pokretu koji oblikuje budućnost BiH, njenoj važnosti i načinu izbora govorila je Samra Dedić, saradnica za angažman privatnog sektora SDG2BiH pri UNDP-u.


- Smatramo da je vrijeme da postavimo standarde i vlastitim primjerom pokažemo koliko nam je važan prosperitet i čuvanje, kako lokalne zajednice u kojoj svako od nas djeluje, tako i Planete. Imamo veliku i pozitivnu priču koja je prepoznata kao važna o čemu najbolje svjedoči povećanje broja kompanija koje se prijavljuju, kazala je Dedić.
Konferencija “Žene u biznisu” slavi postignuća i potiče na razmišljanje o njihovoj ulozi kao lidera održive budućnosti. Ovaj je projekt, rastući kroz godine, postao mjesto gdje se uspješne poslovne žene okupljaju, razmjenjuju ideje, stavove i iskustva, ali i mjesto gdje se stvaraju nova poslovna partnerstva i prijateljstva. Događaj su začinile i brojne nagrade koje su obezbijedili sponzori ovog susreta.

 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/boljiposao-com

LinkedIn - posao.hr

Petak, 08.03.2024.