Wizz Air otvara bazu na sarajevskom aerodromu

Wizz Air, jedna od aviokompanija s najbržim rastom i vodeći niskotarifni prevoznik u Evropi, otvoriće svoju bazu na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, objavljeno je danas na zajedničkoj press konferenciji kompanije i sarajevskog aerodroma.

Na sarajevskom aerodromu baziraće jedan avion i uvesti 9 linija i to za Dortmund, Memingen, Kopenhagen, London, Bazel i Brisel.

Od 22. maja povezaće Sarajevo sa Parizom a od 23. maja letjeće i za Eindhoven i Geteborg.

Imaćemo veliku mrežu od 26 linija iz naše dvije baze u BiH – najavili su iz kompanije, navodeći kako se nadaju da će otvaranje baze doprinijeti i razvoju i oporavku turizma u BiH i njenom glavnom gradu.

Sigurnost i povezanost

Otvaranje baze podrazumijeva sigurnost u obavljanju operacija, povezanost, sprečava izoliranost od ostatka svijeta, kazali su predstavnici Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Podsjetili su kako je posljednji let pred zatvaranje aerodroma, u martu, obavio upravo Wizz Air. I pri let obavljen nakon prestanka ograničenja, početkom juna, bio je Wizz Airov. Wizz Air je velika aviokompanija, ima široku lepezu destinacija, samim tim omogućuje našim građanima putovanja širom svijeta kao i dolazak putnika iz cijelog svijeta u naš grad i našu zemlju, kazali su predstavnici aerodroma izražavajući nadu da će 2021. godina donijeti normalizaciju putovanja.

Kompanija je počela letjeti za Bosnu i Hercegovinu 2013. godine a trenutno ima dva aviona tipa A320 bazirana u Tuzli odakle leti na 17 destinacija u 6 zemalja.

Wizz Air u svojoj floti ima 120 aviona čija je prosječna starost 4,7 godina. Kompanija leti sa 151 aerodroma u 44 zemlje a ima više od 700 linija. Zapošljava više od 4.500 ljudi.

Javni poziv

Podsjetimo, Međunarodni aerodrom Sarajevo objavio je u oktobru javni poziv za kompaniju koja bi otvorila bazu na ovom aerodromu za period od 2021. do 2023. godine.

Pod bazom se podrazumijeva mjesto određeno od strane avioprijevoznika, iz kojega član posade normalno započinje i završava vrijeme dužnosti ili seriju dužnosti (duty periods) a poziv je raspisan s ciljem umanjenja negativnih uticaja uzrokovanih pandemijom virusa Covida-19.

Na ovaj poziv javila se samo kompanija Wizz Air sa kojom je aerodrom uspješno završio pregovore.

Veliki značaj

Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Alan Bajić kazao je prošlog mjeseca u intervjuu za BiznisInfo da će otvaranje baze u Sarajevu biti veoma značajno za aedrodrom ali i za cijeli turistički sektor.

– Kao što to obično biva, baza kompanije na jednom aerodromu znači generiranje većeg obima prometa (veći broj letova i značajno povećanje broja putnika, uvođenje novih i dodatnih linija). Sve to je jako bitno ne samo za Aerodrom Sarajevo, već i za kompletan turistički sektor u BiH i sve subjekte čiji rad i oporavak u narednom periodu u velikoj mjeri ovise od oporavka avio-prometa u našoj zemlji – kazao nam je Bajić.

Srijeda, 03.02.2021.