POZITIVNA PRIČA: U kompaniji Ipsilon rade jedan sat kraće, plate ostale iste!

Mi smo Ipsilon, centar za registraciju vozila i osiguranje, sa sjedištem u Sarajevu. Pored vozila, nudimo osiguranje imovine, životno osiguranje, putno zdravstveno osiguranje i dobrovoljno zdravstveno osiguranje. U našem timu je sedam uposlenika, uključujući i direktoricu, Almu Sirko.

Prije više od godinu, u našoj firmi uvedena je praksa da radimo jedan sat kraće. Uprkos smanjenju radnih sati, naša primanja su ostala ista.

Naš tim, koji čini šest žena i jedan muškarac, veoma su zadovoljni ovim činom, jer svaki sat proveden sa porodicom ili mogućnost obavljanja obaveza bez traženja odsustva sa posla, čini ljude sretnijim i samim tim efikasnijim u svom poslu. Radniku koji je zadovoljan, ujutro neće biti teško doći na posao, te će svoje zadatke obavljati mnogo bolje.

S obzirom na posao kojim se bavimo, svjesni smo da nam mnogi klijenti ne mogu doći do kada je naše kraće radno vrijeme, te smo se zajednički dogovorili da svake sedmice jedna osoba u timu ostaje taj sat da bude dežurna, kako bi tim klijentima bili na raspolaganju i pomogli u procesu registracije vozila. Sedmično se mijenjamo, ali naše dežure nisu striktne, tako da jedni drugima uvijek izlazimo u susret. 

Naša direktorica se trudi da u našem timu vlada porodična atmosfera, a jedan od primjera je naša tzv. tabla aktivnosti. Kako bi se lakše organizirali za radnu sedmicu, imamo tablu na kojoj pratimo sve aktivnosti u toku radne sedmice. Na toj tabli glavne napomene su naši rođendani ili neke bitne stvari koje nam se dešavaju, kako bi sa timom to proslavili, pojeli kolače i nastavili sa radom. Sve te sitnice, čine nas vrijednim, čine nas radnike da se osjećamo ljepše i bolje i onda nijednom od nas nije teško obaviti sve zadatke koje imamo u toku radnog dana. Također, imamo i malu tablu na kojoj skupljamo uspomene sa putovanja. Kada neko od kolega negdje otputuje, vraća se sa magnetnom ili razglednicom. To pokazuje da mislimo jedni na druge i kada nismo na poslu. Divan je osjećaj biti u takvom timu.

Važno je spomenuti da ne radimo ni vikende, što je danas rijetkost kada su u pitanju privatna poduzeća.

Sve navedeno su sitnice koje bi trebale biti normalne, ne bi nas trebale iščuđavati, ali u našoj državi, ovakve stvari znače. Upravo zbog ovakve direktorice i ovakvog tima, niko od nas ne želi napustiti ovu državu.

Zato se svakim danom trudimo biti bolji u poslu kojim se bavimo, jer zadovoljni mi - zadovoljan klijent, i obratno!


Četvrtak, 06.02.2020.