Elon Musk jednim pitanjem razotkriva lažove na intervjuu

Metodu i njeno funkcionisanje potvrdili su i naučnici, a meguspješni Elon Musk koristi je na svakom razgovoru

Svaki uspješni direktor zna da zaposlenik može pomoći izgraditi tvrtku - ali i narušiti njeno poslovanje. Pa, koje su glavne osobine koje menadžeri za zapošljavanje trebaju potražiti i kako ih uočiti kod kandidata?

Prema Elonu Musku, ne radi se o tome u koju ste školu išli ili o vašem stepenu obrazovanja.

- Nema potrebe čak uopće imati fakultetsku diplomu, pa čak ni srednju školu - rekao je izvršni direktor Tesle tokom intervjua za Auto Bild. Umjesto toga, Musk traži 'dokaze o izuzetnim sposobnostima' što se tiče zapošljavanja.

- Ako postoje rezultati izuzetnih postignuća, onda će se to vjerojatno nastaviti i u budućnosti - rekao je.

Problem je u tome što svako može reći da je najbolji u onome što radi, ali može biti teško - a ponekad i nemoguće - znati govori li istinu.

Srećom, Musk je svoje rješenje otkrio na jednom summitu 2017. On postavlja svakom kandidatu kojeg intervjuira isto pitanje: 'Recite mi neke od najtežih problema na kojima ste radili i kako ste ih riješili.'

- Jer ljudi koji su stvarno riješili problem točno znaju kako su ga riješili. Oni znaju i mogu opisati male detalje - objašnjava on.

Muskova metoda ovisi o ideji da će nekome ko iznosi lažnu tvrdnju nedostajati sposobnost da to uvjerljivo potkrijepi, pa ih želi čuti kako razjašnjavaju prepreke, korak po korak.

Studija objavljena u Journal of Applied Research in Memory and Cognition prošle godine u decembru otkrila je nekoliko pristupa uočavanju lažova na temelju tehnike razgovora za posao koja podupire efikasnost onoga što Musk radi godinama, prenosi CNBC.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala 24sata.

Utorak, 09.02.2021. / posao.hr