12 znakova da je ponuda za posao previše dobra da bi bila istinita

Neke ponude za posao koje izgledaju predobro na prvu loptu mogu stići od tvrtki koje su lažne, imaju otrovno okruženje ili na neki drugi način ne nisu takve kakve se predstavljaju.

Stručnjaci za karijeru za Business Insider otkrivaju 12 potencijalnih znakova upozorenja da je vaša ponuda posla iz snova previše dobra da bi bila istinita.

Nakon višemjesečne potrage, prijava i razgovora, ništa nije više oslobađajuće nego napokon dobiti tu ponudu za posao iz snova.

Ali ako ste svježi s fakulteta i s minimalnim radnim iskustvom, a tvrtka vam nudi plaću iznad očekivanja, mogućnost povremenog rada od kuće i besplatna putovanja, možda biste trebali preispitati odluku da radite tamo.

Imajte na umu nejasnoće, verbalne dogovore, preveliku spremnost za zapošljavanje i preuranjene zahtjeve za vašim osobnim podacima, jer to može ukazivati na to da je tvrtka lažna, da ima otrovno okruženje ili na neki drugi način nije ono što se čini na prvu.

Stručnjaci za zapošljavanje su otkrili 12 potencijalnih znakova upozorenja da je vaša ponuda posla iz snova previše dobra da bi bila istinita - te da biste po svaku cijenu trebali izbjegavati tu priliku:

Budite oprezni ako je ponuda plaće previsoka

Nerazumno visoka plaća uobičajeni je znak da posao možda neće biti onakav kako se čini, prema stručnjakinji za karijeru Eileen Sharaga.

"To bi mogao biti znak da nitko ne želi posao, jer su uvjeti toksični", kaže ona. "Oni bi mogli biti očajni i željeli vas zaposliti kako bi riješili hitan problem."

Verbalna obećanja bez papira također bi mogla biti znak za uzbunu

"Čuvajte se tvrtki koje vam daju verbalna obećanja, ali ih neće dati napismeno", upozorava Sharaga. "To gotovo uvijek znači neispunjenje."

Uz to, ne postoje fizički dokazi verbalnih obećanja, tako da tvrtka ne može biti odgovorna za njihovo nepoštivanje.

Nejasni detalji o vašim odgovornostima mogli bi biti znak nestabilnosti

"Ako nemaju odgovore na vaša pitanja, to bi mogao biti znak za uzbunu", upozorava Sharaga.

Ta pitanja mogu sadržavati pojedinosti o vašim poslovnim odgovornostima, radnom okruženju tvrtke, kada biste trebali počeli s radom ili u kojem smjeru tvrtka planira ići u narednih 10 godina.

Prema Sharagi, nejasnoća znači neorganiziranost i nestabilnost.

Menadžer zapošljavanja koji se pretjerano trudi da vas zaposli može ukazivati na probleme u tvrtki

"Tvrtka koja se čini previše željnom vas zaposliti odmah će tražiti vaš odgovor (na ponudu) i da krenete s poslom odmah", kaže Sharaga. "To može biti znak da su očajni i da nisu pažljivo tražili kako bi pronašli odgovarajuću osobu."

Tvrtka koja zapošljava iz pravih razloga intervjuirat će više kandidata i objavit će ponudu osobi koju žele dovesti, navodi Debra Wheatman, certificirana trenerica za karijeru tvrtke Careers Done Write. Zatim će vam omogućiti da uzmete vremena da razmislite o svojim sljedećim koracima, umjesto da odmah odlučite.

Ako nije bilo službenog intervjua, trebali biste ponovno razmotriti

Formalni razgovori licem u lice omogućuju vam da osjetite namjere i radno okruženje tvrtke koja nudi posao.

"Imala sam klijenticu koja je dobila visoku ponudu za posao od francuske tvrtke. Tvrtka je tvrdila da širi svoje poslovanje u SAD-u, tako da moja klijentica nije imala razgovor oči u oči s njezinim zaposlenikom. Razgovarali su telefonom i tražili njezine osobne podatke i broj socijalnog osiguranja kako bi krenuli naprijed s procesom zapošljavanja. Radilo se o primjeru pokušaja prevare. Uvijek trebati izbjeći prihvaćanje ponude bez intervjua", upozorava

Ako je proces intervjuiranja prebrzo prošao, to bi moglo značiti da je tvrtka očajna

Dok nitko ne uživa čekati da im se tvrtke jave nakon razgovora za posao, spor proces zapošljavanja je normalan.

"Ubrzani proces zapošljavanja glavni je znak za uzbunu", upozorava Liz Ryan, osnivačica i izvršna direktorica Human Workplacea, za Forbes. "Kad smo u potrazi za poslom i željni da pobjegnemo od toksičnog radnog mjesta, skloni smo ne postavljati teška pitanja."

Ako sve morate sami doznati u kojoj je fazi proces, tvrtka bi mogla biti neorganizirana

Prema Wheatman, ako sve sami radite oko daljnjih aktivnosti s tvrtkom - nazivate ih prvi i stalno provjeravate ima li što novo - obično postoji problem. "To bi moglo značiti da je tvrtka neorganizirana i da možda nema puno poštovanja prema svojim zaposlenicima", kaže.

Visoka stopa promjene zaposlenika ukazuje na probleme

"Tvrtke bi mogle imati visoke stope mijenjanja zaposlenika iz više razloga, kao što je odlazak zaposlenika početnih razina na bolja radna mjesta, zapošljavanje mnogih na minimalnu plaću ili ako druge tvrtke nude više novca za isti posao", kaže Sharaga. "Ako tvrtka ima visoku stopu izmjene zaposlenika zbog lošeg upravljanja ili toksičnog radnog okruženja, to je razlog za razmatranje alternativne tvrtke."

Ne vjerujte kompaniji koja želi vaše osobne podatke unaprijed

"Ako već prije početka zapošljavanja i bez ponude traže vaše podatke o socijalnom osiguranju i bankovne izvode, to bi mogao biti znak da je tvrtka lažna", kaže Wheatman. "Ova vrsta osobnih podataka vrlo je povjerljiva i osjetljiva. Ako netko dobije vaš broj socijalnog osiguranja, mogli biste se suočiti s posljedicama do kraja života."

Prije prihvaćanja posla provjerite ima li tvrtka dobru reputaciju

Proguglajte tvrtku u vezi s negativnim vijestima i pravnim podacima. Pokušajte pitati i sadašnje i bivše zaposlenike što misle o tvrtki, ako imate mogućnost za to.

Ako je tvrtka sudjelovala u neuobičajeno velikom broju tužbi, razmislite o odbijanju ponude za posao.

"Vaša će vlastita reputacija biti povezana s poslodavcem, pa svakako razmislite možete li stajati iza brenda", napisao je Harvey Deutschendorf, stručnjak za emocionalnu inteligenciju u tvrtki Fast Company.

Za dobru ponudu posla nećete morati uplatiti novac prije početka rada

"Ako od vas traže novac za pokretanje posla, to odmah izaziva zabrinutost", upozorava Wheatman. Oni će vam možda reći da unaprijed date određeni iznos kako biste mogli pokrenuti posao, a zatim ćete početi zarađivati veliku plaću. "Ne biste trebali davati novac u procesu zapošljavanja", dodaje.

Ako vam intuicija kaže da budite oprezni, slijedite osjećaj

"Znat ćete kada intuitivno nešto nije sasvim u redu", kaže Wheatman. "Ako se tako osjećate tijekom postupka zapošljavanja, devet od deset puta ste u pravu i trebali biste potražiti posao drugdje."

Preuzeto sa posao.hr

 

Srijeda, 16.10.2019. / posao.hr