Za kojim poslovima potražnja najbrže raste?


Istraživanje LinkedIn-a pokazalo je kako europsko tržište rada prolazi kroz brzu transformaciju. Protekle je godine potražnja udvostručena, a novi poslovi koji se nude nisu postojali prije 20 godina.

Protekle su godine najveći rast potražnje imala radna mjesta vezana za održivost, umjetnu inteligenciju (AI) i razvoj poslovanja.

LinkedIn je istraživao milijune radnih mjesta na kojima su počeli raditi njegovi korisnici od 1. siječnja 2019. do 31. srpnja 2023, te izračunao stopu rasta za svako radno mjesto.

Pokazalo se kako, unatoč rastućoj konkurenciji, dvije trećine (67%) europskih stručnjaka ove godine razmišlja o promjeni radnog mjesta. Ranije, 2022. godine, za jedno otvoreno radno mjesto u Velikoj Britaniji i Francuskoj, na LinkedInu konkurila su dva aktivna kandidata. Danas, za jedno radno mjesto konkurira četiri kandidata.

Kao razlozi promjene radnih mjesta, najčešće, europski profesionalci navode veće plaće (37%), a 19% ih se odlučuje za promjenu jer se osjećaju sigurniji u svoje sposobnosti i žele pronači bolji posao i kompaniju za razvoj karijere.

Što se najviše traži?
Iako se najbrže rastući poslovi razlikuju od jedne do druge europske zemlje, razvidno je kako u svim zemljama najbrđe raste potražnja za poslovima vezanim za AI, održivost i cyber sigurnost. Preciznije, najbrže raste potražnja za managere održivosti, inženjere umjetne inteligencije i analitičare cyber sigurnosti.

"U 2024. godini, vidljivo je kako su umjetna iteligencija i održivost glavni pokretači transformacije tržišta rada – tvrtke sve više žele uposliti profesionalce sa zelenim i AI vještinama“, rekao je generalni direktor LinkedIn-a za Europu i Latinsku Ameriku, Josh Graff prenosi Euronews.

Pet najtraženijih pozicija u Ujedinjenom Kraljevstvu su: menadžer održivosti, voditelj razvoja prodaje, analitičar osiguranja i stomatološki terapeut.

Usklađivanje vještina i radnog mjesta može biti teško
U rezultatima istraživanja navodi se kako mnogi profesionalci imaju problem usklađivanja svojih vještina sa željenim radnim mjestima zbog brzog tempa promjena.

Također, 55% menadžera za ljudske resurse diljem Europe vjeruje kako njihovim kompanijama nedostaju kvalificirani kandidati jer je teško naći one sa tradicionalnim kvalifikacijama.

“Mnogi od ovih poslova nisu postojali prije 20 godina, a kako se tržište rada nastavlja mijenjati tako brzo, prilagodljivost mora biti na prvom mjestu za poslovne lidere”, dodao je Graff.

"Dok se inicijative za učenje i razvoj često doživljavaju kao primamljive, inicijative za usavršavanje i prekvalifikaciju sada će biti ključne za privlačenje i zadržavanje radne snage, kako bi vaši zaposleni imali vještine potrebne za prilagođavanje promjenjivom svijetu rada.” zaključio je.

Manager.ba

 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/boljiposao-com

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 29.01.2024. / https://manager.ba/