Upisne politike metodološki razraditi i prilagoditi tržištu rada

Upisne politike metodološki razraditi i prilagoditi tržištu rada

Direktor Udruženja poslodavaca u FBiH Mario Nenadić i predsjednik Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo Suad Ećo prisustvovali su 24. maja 2023. godine radno-konsultativnom sastanku na temu upisnih politika koji je organizovao JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Udruženja poslodavaca u FBiH, Udruženja poslodavaca KS, Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Zavoda za zapošljavanje Kantona Sarajevo te Privredne komore.

Poslodavci su iskazali nezadovoljstvo što se metodologija istraživanja potreba tržišta rada i usklađivanja obrazovnih politika sa ovim pitanjem prepisuje, te nema inovativnih i neophodnih rješenja. Tržište rada se mijenja, kao i tehnologije, dok je kretanje radne snage u posljednje vrijeme veoma promjenjivo te poslodavci insistiraju na usklađivanju politika i propisa.

Poslodavci su mišljenja da ovo pitanje treba biti praćeno putem odgovarajućih projekata službi za zapošljavanje i u saradnji sa poslovnom zajednicom na godišnjem nivou te da je, prilikom plana za narednu godinu, neophodno raditi kvalitetne procjene i kreirati kvalitetne upisne politike i kvote.

Predsjednik UPKS Suad Ećo je ukazao na potrebu povećanja kvota za upis u zanatske škole te da se deficitarna zanimanja trebaju dodatno stimulisati kroz stipendiranja kako bi se postigla veća zainteresovanost učenika za upis u takve vrste škola.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/boljiposao-com

LinkedIn - posao.hr

Petak, 26.05.2023. / http://upfbih.ba/