U kompetencijama je šansa!

U kompetencijama je šansa!

U kompetencijama je šansa!

Zahvaljujući našim partnerskim kompanijama koje u svom poslovanju primjenjuju princip društvene odgovornosti realiziran je i posljednji korak u okviru projekta „Do veće zapošljivosti kroz savjetovanja s Pasošem kompetencija” koji je CEI Nahla realizirala uz podršku Općine Novi Grad Sarajevo, čime je ovaj projekt uspješno okončan.
Nakon dodjele potvrda za Pasoš kompetencija, 26. novembra 2015. godine, te definiranja liste poslodavaca i pozicija na kojima se učesnice u projektu “Do veće zapošljivosti kroz savjetovanja s Pasošem kompetencija” žele zaposliti, tim Nahline poslovne zajednice započeo je s procesom posredovanja za realizaciju prakse u kompanijama i institucijama.

Potencijalni poslodavci upoznati su s Bilansom kompetencija korisnica projekta kao rezultatom procesa samorefleksije pomoću Pasoša kompetencija. Također, u toku procesa posredovanja za prakse poslodavcima je pojašnjeno zbog čega korisnica nakon savjetovanja sa stručnim timom Nahline poslovne zajednice smatra da njene vještine i formalne kvalifikacije odgovaraju upravo toj poziciji i kompaniji/instituciji.

Poslodavci su prepoznali značaj kompetencija stečenih u toku neformalnog i informalnog obrazovanja. Učesnice u projektu u velikom broju respektabilnih kompanija naišle su na dobrodošlicu. Na ovaj način po prvi put u Bosni i Hercegovini poslodavci su direktno upoznati s instrumentom koji nosi naziv Pasoš kompetencija i njegovom ulogom u procjeni kompetencija potencijalnih zaposlenika/ca.

Kompanije koje su pružile podršku realizaciji projekta su: Prostor d.o.o., Park d.o.o., Klas d.d., TMP d.o.o., Udruženje Budućnost, Bolji Posao d.o.o., poliklinika Atrijum i Općina Novi Grad.

„Evidentiranje svih vještina i kompetencija na jednom mjestu omogućit će kandidatu da bude konkurentniji i da značajno uveća svoje šanse za zaposlenje. Ova pozitivna praksa iz zemalja EU će skrenuti pažnju i na potrebu cjeloživotnog učenja kao stila života.”

Aida Zejčirović,
direktorica kompanije BoljiPosao.com

„Razlog zbog kojeg smo podržali inicijativu jeste želja da pružimo priliku mladoj osobi da prezentuje vještine kojih je postala svjesna kroz proces samorefleksije koristeći se instrumentom pod nazivom Pasoš kompetencija. Zaista, praktikantica je pokazala vještine koje su evidentirane u Potvrdi, kao što su: komunikacijske vještine, lucidnost i analitičnost.”

Jasmira Ferizbegović,
rukovoditeljica pravnog sektora, Klas d.d.

U toku procesa praćenja realizacije praktičnog rada evidentirano je da su učesnice u projektu vrlo zadovoljne mogućnošću primjene vještina koje su prepoznale da imaju uz pomoć Pasoš kompetencija. Praktičan rad omogućava im da dodatno usavrše prepoznate kompetencije i steknu nove koje unose u svoj Pasoš kompetencija. To dodatno utječe na rast njihovog samopouzdanja i povećava vjerovatnoću pronalaska posla.

„Kroz praksu sam uspjela da potvrdim sve što piše u Pasošu kompetencija obavljajući poslove koje dosad nisam imala priliku da radim. To mi je pomoglo da vratim samopouzdanje i da nastavim dalje da radim na sebi i razvijam svoje vještine. Svakodnevnim radom, svjesno sam se trudila da svoje vještine nadograđujem, da ih oblikujem na način da ih mogu primijeniti u svim poslovnim prilikama. Rad u TMP-u mi je pomogao da potvrdim sebi da je moj Pasoš kompetencija realna slika mojih vještina. S obzirom na to da se moja saradnja sa TMP-om nastavlja, vjerujem da ću moći u Pasoš upisati i neke nove vještine.“

Izanela Mahmutović, praktikantica u društvu za zapošljavanje slijepih i slabovidnih lica TMP d.o.o.

Kompanije koje su pružile podršku realizaciji projekta su:
- Općina Novi Grad Sarajevo
- KLAS dd, Sarajevo
- KJKP PARK d.o.o.
- PROSTOR d.o.o.
- Društvo za zapošljavanje slijepih i slabovidnih lica TMP d.o.o.
- ATRIJUM Poliklinika
- Udrženje za podršku djeci i roditeljima BUDUĆNOST
- BoljiPosao.com

Srijeda, 02.03.2016. / http://www.nahla.ba/