Regiju najviše zabrinjava nezaposlenost

Regiju najviše zabrinjava nezaposlenost

Ti rezultati slični su onim iz prošle godine, a ponovo je ispitano 7.000 osoba, iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Srbije i Makedonije.

Balkanski barometar koji je prvi put objavljen 2015. godine predstavlja godišnje istraživanje stavova, iskustava i mišljenja u ekonomijama obuhvaćim strategijom Vijeća pod nazivom ”Jugoistočna Evropa 2020” (JIE 2020), strategija za radna mjesta i prosperitet u evropskoj perspektivi.

Istraživač na Institutu za međunarodne ekonomske studije iz Beča Vladimir Gligorov danas je u Sarajevu predstavio rezultate istraživanja, a istakao je da se ekonomije u regiji blago oporavljaju tako da se to reflektuje i na očekivanja ispitanika.

“Ipak, veliko je nezadovoljstvo politikama, a država se, kroz ovo istraživanje, vidi kao teret”, naveo je Gligorov te dodao da ne postoji ozbiljnija nada da će se promijeniti način političkog upravljanja u cijeloj regiji.

Barometar je pokazao da su ispitanici na Kosovu najveći optimisti i da se nadaju boljem stanju u budućnosti.

Gligorov je kazao da javnost podržava regionalnu saradnju, a da smatra da bi, između ostalog, mogla biti od velike koristi u sektoru sigurnosti.

Prosperitet u evropskoj perspektivi, rezultati su istraživanja, Hrvati i ne vide i imaju dosta negativnih mišljenja, dok su Slovenci veoma zadovoljni.

“Ljudima Evropska unija znači mogućnost da se ode iz ove regije, da se putuje i da se tamo radi”, rekao je Gligorov.

On je naglasio da su se ispitanici ovogodišnjeg istraživanja žalili i na korupciju za koju smatraju da je veliki problem i da je jedan od uzroka nezaposlenosti.

Balkanski barometar, pojasnili su iz Vijeća za regionalnu saradnju, je alat u kome se rezimiraju viđenja šire javnosti, ali i poslovne zajednice o različitim pitanjima kojima se bavi strategija jugoistočne Evrope 2020.

Njime se pruža niz statističkih podataka o ekonomijama u jugoistočnoj Evropi, čime se omogućuje direktno poređenje s istraživanjem iz prethodne godine, a daje se i uvid koji može pomoći pri analiziranju glavnih makroekonomskih trendova u regionu s ciljem da se utvrde glavna pitanja i oblikuju buduće politike.

Utorak, 21.06.2016. / http://novovrijeme.ba/