Da li je na pomolu kraj trenda povećanja primanja: Neočekivani pad plata u Federaciji BiH

Da li je na pomolu kraj trenda povećanja primanja: Neočekivani pad plata u Federaciji BiH

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata za april 2023. godine u Federaciji BiH iznosi 1.233 KM i nominalno je niža za 2,5 posto, a realno niža za 2,4 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna neto plata za april 2023. godine nominalno je viša za 14,2 posto a realno viša za 6,8 posto, prema podacima Zavoda za statistiku FBiH.

Podsjećamo da je plata u posljednje vrijeme konstantno rasla. Prema posljednjim podacima Zavoda za statistiku, može se zaključiti da je došlo do okončanja, ili barem zastoja u trendu rasta plata.

U aprilu u odnosu na mart najveće povećanje prosječne mjesečne plate zabilježeno je u djelatnostima umjetnost, zabava i rekreacija za 2,5 posto; poslovanje sa nekretninama za 2,3 posto i finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja za 1,3 posto.

U isto vrijeme najveće smanjenje zabilježeno u djelatnostima proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija za 10,2 posto, poljoprivreda, šumarstvo i ribolov za 9,8 posto, te djelatnosti zdravstvene i socijalne zaštite za 6,3 posto.

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plata po zaposlenom za april 2023. godine u Federaciji BiH iznosila je 1.913 KM i nominalno je niža za 2,7 posto, a realno za 2,6 posto u odnosu na prethodni mjesec.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/boljiposao-com

LinkedIn - posao.hr

Tagovi: plata, FBiH, smanjenje
Utorak, 20.06.2023. / radiosarajevo.ba