IZGLEDA DA JE POČELO: Poznata kompanija najavila masovne otkaze, 200 radnika mijenja umjetna inteligencija?

IZGLEDA DA JE POČELO: Poznata kompanija najavila masovne otkaze, 200 radnika mijenja umjetna inteligencija?

Masovna otpuštanja

NAJVEĆA njemačka izdavačka kuća Axel Springer, koja između ostalog izdaje i tabloid Bild, najavila je masovna otpuštanja i djelomičnu zamjenu otpuštenih zaposlenika umjetnom inteligencijom, prenose njemački mediji u srijedu. "Mi ćemo se morati oprostiti od kolega koji su do sada obavljali funkcije koje u digitalnom svijetu obavljaju procesi umjetne inteligencije", stoji u jednom internom mailu koji je uprava poslala zaposlenima.

U redakciji bi mogla biti ukinuta mnoga radna mjesta koja su povezana s lektoriranjem ili vizualnim dizajnom stranice. Kako prenosi Njemačka novinska agencija (dpa), za sada je predviđeno otpuštanje preko 200 zaposlenih. Uprava kuće Axel Springer je najavila kako joj je cilj "socijalno zbrinjavanje" radnika koji bi ostali bez posla.

Otkazi i pojačana upotreba umjetne inteligencije su povezani sa strategijom potpunog okretanja digitalnom izdanju dnevnika kao što su Bild ili Die Welt i ukidanjem tiskanih izdanja. Mjerama štednje su pogođeni i regionalni uredi ove izdavačke kuće. Bild je još uvijek s oko 1.1 milijun tiskanih primjeraka najtiražniji njemački dnevni list.

No posljednjih godina je tiraža bila u stalnom padu. Još 2013. Bild je prodavao dvostruko više tiskanih primjeraka nego danas. Bild je krajem 2021. otpustio i glavnog urednika Juliana Reichelta, zbog optužbe za zloupotrebu moći i seksualno napastovanje kolegica, a pravna borba protiv njega je još uvijek u tijeku.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/boljiposao-com

LinkedIn - posao.hr

Petak, 23.06.2023. / https://6yka.com/