Dani vina proslavili 30. rođendan

Dani vina proslavili 30. rođendan

U novom, modernom konceptu na otvorenom, Dani vina proslavili su 30. rođendan, s velikim brojem posjetitelja koji su uživali u vinima, ambijentu i programu.

Zajedno s gradonačelnikom Zvonimirom Novoselom Dane vina su otvorili vinari Josip Braje, Robert Braje, Krešimir Ivančić, Željko Gregorić, Velimir Jagunić, Franjo Kolarić, Žara Malić (Podrum Mladina), Marko Sirovica, Siniša Šoškić, Lovro Tomac (Tomac & Bajda), Saša Štula (Dobra berba) , Marijan Jalšovec (RJ Winery), Nikola Šember i Drago Kurtalj. U zdravici im se pridružio i Marinko Pleština, član Uprave Jamnice plus, predstavnik glavnog sponzora Jane.

Kroz sva tri dana posjetitelji su uživali u vinskim radionicama koje su održane u Žitnici. Tako je Siniša Lasan predstavio svoj izbor od deset crnih pinota, snažnih vina koja pokazuju svu snagu vinara ovoga kraja, a posjetitelji radionice degustirali su crne pinote vinarija Robert Braje, Damir Drago Režek, Jagunić, Kolarić Coletti, Korak, Kurtalj, Tomac, Šember, Sirovica i Podruma Mladine. O Rosé pjenušcima vinarija Tomac, Korak, Šember, Jagunić, Kolarić Coletti, Gregorić, Griffin Ivančić, Robert Braje i Dobra berba više smo saznali od mlade sommelierke Ines Matić Matešković. Darko Lugarić posvetio se pak jantarnim/maceriranim vinima kojima plešivički vinari ponovno ruše stereotipe i osvajaju ljubitelje istančanog ukusa, a odabrao je vina koja stvaraju R&J Boutique Winery, Vinarija Jagunić, Vina Robert Braje, Kolarić Coletti, Vinarija Korak, Vina Damir Drago Režek, Vinarija Šember, Vinarija Kurtalj i Vinarija Šoškić. Karla Ban mlada je jaskanska studentica Akademije likovnih umjetnosti koja je spojila vizualnu umjetnost i umjetnost koju u čaši stvaraju vinarije Sirovica, Josip Braje, Tomac & Bajda i Dobra Berba. Antonio Gregorić povezao je pak vina vinarija Korak, Podrum Mladina, Gregorić, Kurtalj i Šember sa sirevima plešivičke Sirane Šestak.

Posebno emotivnu radionicu u čast preminulom Zvonimiru Tomcu održali su Tomislav Tomac i Klaudio Jurčić. Zvonimir Tomac utabao je put Plešivice, a njegov ovogodišnji nenadan odlazak rastužio je vinsku scenu. Njemu u čast, ove godine u znaku 30. obljetnice Dana vina i 30. obljetnice od osvojene prve nagrade za pjenušac u Parizu, Tomislav i Klaudio proveli su nas kroz vinski život Zvonimira Tomca.

Na Gastro predstavljanju Jaska na tanjuru pod pokroviteljstvom Udruženja obrtnika Jastrebarsko predstavili su se restorani Patron, Princess, K Lojzeku, Kuna, Ivančić, Šumski dvor, Hollyfood, Barbara, Repro eko, Planinarski dom Žitnica, Lenalux i Vinogradarska kuća Braje.

Posebna je poslastica za sve posjetitelje bila torta koju su izradile jaskanske slastičarke, Nada torte, kolači i dekoracije, LUJA proizvodnja torti i kolača, Hana, torte, kolači i cvijeće i obrt Medeni kutak, a zajedno s gradonačelnikom razrezala ju je Jelena Popović, direktorica Radija Jaske koji je organizirao prve službene Dane vina još 1992. godine. Jelena Popović prisjetila se mnogih ljudi koji su obilježili Dane vina u posljednjih 30 godina, zahvalivši im.

Tradicija vina i vinarstva dio je jaskanske povijesti i tradicije, a djelić atmosfere i tradicije našega kraja svojim su nastupima prenijeli KUD – ovi i orkestri, čuvari običaja i kulture. U kulturno – umjetničkom programu pod nazivom „30 godina Dana vina“, predstavile su se članice Zajednice kulturno – umjetničkih udruga grada Jastrebarskog. Nastupili su puhački orkestri DVD - a Stankovo, Petrovina, Domagović i Gornji Desinec, Tamburaški orkestar Čabdin, Svetojanske mažoretkinje te KUD – ovi: KUD Okićka trešnja, Stankovo, KUD Umirovljenika Jastrebarsko, Udruga pjevača izvornih pjesama Sveta Jana, KUD Desinec, Glazbena i folklorna sekcija Udruge umirovljenika Jastrebarsko i KUD “Lipa”, Slavetić. Program je moderirala Klara Blažek, istaknuta glumica i voditeljica Gradskog kazališta Jastrebarsko.

Za glazbeni su pak dio bili zaduženi Neno Belan & Fiumens čijem je koncertu prethodio nastup Roberta Prežgaja i Maje Volarić, Poncije #pncj + Marta Gabriella, Matija Cvek & The Funkensteins te Gazde koje su zajedno s omiljenom im jaskanskom publikom proslavile svoj 30. rođendan.

Uz dobro vino ide i dobra hrana, a za to su se pobrinuli Malo gospodarstvo Kolarić, Grande Burger Coletti, Urban Gurman te jaskansko Udruženje obrtnika s tradicionalnom ponudom kolača.

Podsjetimo, tradicija vina i vinarstva dio je jaskanske povijesti i tradicije, a prvi „službeni“ Dani vina održani su 1992. godine na Strossmayerovom trgu, u organizaciji Radio Jaske. Potom su se do 2000. godine održavali na Trgu Ljube Babića, kasnije na Trešnjevci i prostoru Sajmišta, a sada su svoj dom našli u perivoju dvorca Erdödy. Odabir lokacije prati vinare koji se sve više okreću ekološkoj proizvodnji i povratku prirodi.

Dane vina organizirali su Grad Jastrebarsko i Turistička zajednica grada Jastrebarskog, glavni sponzor manifestacije bila je Jana, a manifestaciju su poduprli i Zagrebačka županija, Turistička zajednica Zagrebačke županije, Mladina, Hrvatski šumarski institut, Euroherc, Udruženje obrtnika Jastrebarsko, Go2Digital, Gospodari svjetla i Posao.hr.

Galeriju fotografija potražite na linku.

Utorak, 03.10.2023. / jastrebarsko.hr