Vlada KS: Odobreni krediti za mala i srednja preduzeća

Vlada KS: Odobreni krediti za mala i srednja preduzeća

Vlada KS dala je saglasnost na Odluku o odobrenju kredita malim i srednjim preduzećima iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2013. godinu, u iznosu od 924.00000 KM.

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je jučer Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama koji u najvećoj mjeri tretira usklađivanje s incijativama o proširivanju lica i grupa koja se oslobađaju od plaćanja sudske takse.

U nacrtu je predloženo da se od plaćanja ove takse izuzmu logoraši i žrtve teškog kršenja međunarodnog prava, žrtve nasilja u porodici, privredna društva koja zapošljavaju lica s invaliditetom, žrtve nasilja po osnovu spola te porodice pripadnika teritorijalne odbrane.

Vlada KS jučer je donijela Program o izmjenama i dopunama Programa za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2013. godini.

Izmjene Programa podrazumijevaju povećanje iznosa sredstava za Program obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije nezaposlenih osoba i sufinansiranje srednjoškolskog obrazovanja za 120.000 KM te se povećan broj korisnika sa 86 na 126 u Programu sufinasiranja zapošljavanja ''800 +'' uz novih 2.880.000 KM.

Vlada KS dala je saglasnost na Odluku o odobrenju kredita malim i srednjim preduzećima iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2013. godinu, u iznosu od 924.00000 KM, a iz sredstava ostvarenih povratom ranije plasiranih kredita za ovu namjenu.

Po ovoj Odluci kreditna sredstva, u iznosu od 924.000 KM, su odobrena za ukupno deset malih i srednjih preduzeća koja bi prema dostavljenim biznis planovima, realizacijom ove kreditne linije zaposlila ukupno 44 nova radnika, saopćeno je iz Vlade KS.

Utorak, 03.12.2013. / TVSA / ekapija.ba