U ovoj godini najtraženiji će biti prodavači, konobari, bravari…

U ovoj godini najtraženiji će biti prodavači, konobari, bravari…

Poslodavci su iskazali najveće potrebe za radnicima sa srednjom stručnom spremom III. stupnja (KV), i to 64%.

Prodavači, konobari, zavarivači… ove godine zauzeli su visoku poziciju na ljestvici traženih zanimanja. Kako stoji u istraživanju koje je proveo Federalni zavod u suradnji sa županijskim službama zapošljavanja, najveće procijenjene potrebe za novim zapošljavanjem u ovoj godini iskazane su za zanimanjima u prerađivačkoj industriji (42%), zatim trgovini (17%), građevinarstvu (13%), ugostiteljstvu (11%) itd.

Prema stručnoj spremi, poslodavci su iskazali najveće potrebe za radnicima sa srednjom stručnom spremom III. stupnja (KV), i to 64%. Slijedi potražnja za radnicima srednje stručne spreme IV. stupnja (SSS) – 19% te za radnicima visoke stručne spreme (VSS) 6,8%.

Najtraženija zanimanja

Najtraženija zanimanja III. i IV. stupnja srednje stručne spreme u 2024. godini, prema rezultatima anketiranja, bit će: prodavač – trgovac, konobar, bravar, zavarivač, vozač kamiona, kuhar, šivač, stolar, zidar, tesar, strojarski tehničar.

Iskazana je i velika potražnja za pomoćnim radnicima u proizvodnji i radnicima za jednostavne poslove. Vezano uz zanimanja s fakultetskim obrazovanjem, najveća potražnja, prema prognozama poslodavaca, bit će iskazana za radnicima iz IT sektora (inženjerima elektrotehnike, sustav inženjerima, programerima – IT developerima i dr.), zatim ekonomistima, magistrima farmacije te strojarskim i građevinskim inženjerima, prenosi Večernji list.

U sklopu istraživanja tržišta rada 2023./2024. godine, koje na godišnjoj razini provode Federalni zavod i županijske službe za zapošljavanje, tijekom rujna i listopada organizirano je anketiranje reprezentativnog uzorka poslodavaca iz Federacije BiH koji imaju pet i više zaposlenih (bez poslodavaca iz javne uprave, zdravstva i obrazovanja). Poslodavci Prema veličini, najviše je anketirano mikro (41%) poslodavaca, zatim malih (47%), srednjih (10%) i velikih tvrtki (2%), što je u skladu sa strukturom gospodarstva. Od ukupno 1248 anketiranih, 781 poslodavac (63%) iskazao je potrebu za zapošljavanjem 4760 novih radnika u 2024. godini, uglavnom zbog očekivanog povećanja obujma poslovanja, što je za 15% manje u odnosu na prošlogodišnje istraživanje i ukazuje na to da se procjenjuje usporavanje u novom zapošljavanju u ovoj godini.

Gotovo 73% anketiranih poslodavaca procjenjuje/planira rast obujma poslovanja (proizvodnje, prodaje i usluga) i rast financijskog rezultata u 2024. godini, što ukazuje na optimizam tj. očekivanje i nadanje većine poslodavca u poboljšanju poslovnog ambijenta. Povećanje plaća radnicima u ovoj godini prognozira 75% anketiranih poslodavaca, uglavnom u iznosu do 10%. Istraživanje je pokazalo da anketirani poslodavci nove zaposlenike najčešće traže putem osobnih kontakata, zatim korištenjem usluga javnih službi za zapošljavanje te korištenjem društvenih mreža i vlastite baze podataka.

Analiza koju je proveo mojposao.ba na prvo mjesto svrstava, za mnoge, neočekivano zanimanje. Nermana Ajanović Hajdarpašić s portala mojposao.ba za N1 je prokomentirala stanje na tržištu rada.

”Analiza je pokazala da su u BiH najtraženija zanimanja bila u pozivnim centrima, zatim prodajna zanimanja, poput prodavača i komercijalista, vozača i skladištara, ugostiteljska zanimanja te radnici u proizvodnji i zanatska zanimanja”, kazala je. Dodaje da je u 2023. došlo do pada potražnje u IT sektoru.

”Dogodio se preokret. Godinama bilježimo potražnju i došlo je do zasićenja.

Došlo je do otpuštanja u velikim kompanijama vani, a to se odrazilo i na bh. tržište”, prokomentirala je Ajanović Hajdarpašić za N1.

Traže se…

Prema riječima Istoka Pavlovića, menadžera digitalnog marketinga, kreator videa sada je vrlo traženo zanimanje. ”Kreator videa sada je traženije zanimanje nego programer. To ne kažem samo ja, nego Kevin O’Leary iz Shark Tanka. Uzmu koncept posla i ispričaju nam priču o tome, da snime video, urade jako bogatu fotografiju. Da snime video od 59 sekundi”, kazao je za N1.

Utorak, 09.01.2024. / https://www.mreza-mira.net/