Sat kodiranja u SMART Resursnom centru

Sat kodiranja je najveći edukativno-informatički pokret, pokrenut prije nekoliko godina od američke neprofitne organizacije Code.org, namijenjen sticanju prvih programerskih iskustava.

Bosna i Hercegovina je, na čelu sa SMART RC (CPCD), već drugu godinu za redom ostvarila najbolje rezultate u regionu, sa preko 40 000 mladih ljudi uključenih kroz 2 godine.

SMART Resursni centar najavljuje početak najvećeg edukativnog događaja u Bosni i Hercegovini „Sat kodiranja“, te vas poziva da se uključite u ovaj jedinstveni vid edukacije. „Sat kodiranja“ predstavlja globalnu akciju namijenjenu sticanju prvih programerskih iskustava.

Sedmica informatičke edukacije organizuje se svake godine u decembru, mjesecu u kojem su rođene Ada Lovelace (10.12.1815.) britanska matematičarka i općeprihvaćena prva programerka na svijetu, i Grace Murray Hopper (09.12.1906.) pionirka informatike, zaslužena za popularizaciju izraza bug i razvoja programerskog jezika COBOL.

Kako?
Bilo ko i bilo gdje može u predviđenom periodu organizovati jednosatni događaj posvećen programiranju. Svi koji žele da organizuju Sat kodiranja u svojim prostorijama mogu dobiti više informacija putem emaila [email protected] ili telefona 033 644 810. Tačan raspored edukacija koje će se održati u našim prostorijama ćemo naknadno objaviti na ovoj stranici, kao i na facebook stranici Hour of Code Bosnia and Herzegovina (www.facebook.com/satkodiranjabih).

 

Zašto?
Naš cilj je da uključimo što više mladih iz BiH u ovu inovativnu informatičku edukaciju, kroz saradnju osnovnih i srednjih škola, nadležnih ministarstava, kompanija, udruženja građana i drugih zainteresovanih aktera. Usmjerenje prema informatičkoj struci garantuje siguran posao, jer je to najtraženija grupa zanimanja ne samo trenutno, nego i u budućnosti.

Prethodne godine smo uspjeli da uključimo preko 25.000 mladih u preko 300 škola i nevladinih organizacija, čime je Bosna i Hercegovina drugu godinu zaredom postigla najbolji rezultat u regiji.

 

Datum: 07. 12. 2016
Vrijeme: 11:00
Cijena: 0 KM
Naučit ćete osnovne korake programiranja uz popularne tutorijale kao što su Angry Birds, Star Wars ili Minecraft. Za najpažljivije i najaktivnije učesnike osigurali smo i slatke nagrade.

 

PRIJAVITE SE OVDJE

Ponedjeljak, 05.12.2016.