Povrat PDV-a

PDV često uzrokuje nejasnoće u finansijskim izvještajima prema međunarodnim donatorima, koje variraju u zavisnosti od davaoca granta.  PDV  ili može ili ne može biti uključen u finasijski izvještaj,  ili se izuzima već prilikom izdavanja fiskalnog računa

 

Trening je namijenjen pravnim licima iz civilnog, vladinog i poslovnog sektora, koji su dobili grantove iz IPA sredstava ili drugih međunarodnih izvora.

Obuka iz ove oblasti obrađuje finansijsko administriranje grantova, sa specifičnim uslovima donatora. Dobićete iscrpne informacije o PDV procedurama, bilateralnim ugovorima i naučiti sve o PDV budžetiranju kroz simulaciju realne situacije.

Imaćete priliku da prođete kroz sve potrebne korake u procesu povrata/izuzeća ovog poreza, od izdavanja fakture do predaje dokumentacije Upravi za indirektno oporezivanje.

Saznaćete kako se vrši povrat iz gotovinskih transakcija i kako dobiti fiskalni račun bez PDV-a, šta uraditi u slučajevima kada se obračuna ovaj porez na fiskalnom računu, a nije trebao.

Kroz pojedinačne analize grupnih zadataka, utvrdićete znanje i dobiti odgovore na sva pitanja učesnika.

Nakon treninga učesnici će biti osposobljeni da samostalno vrše povrat/izuzeće PDV-a i da budžetiraju ovaj porez u finansijskim izvještajima u skladu sa zahtjevima donatora.

Radićemo u multimedijalnoj sali, koja omogućava istovremen angažman svih učesnika. Dobićete trening materijale u printanoj i elektronskoj formi, koji se sastoje od prezentacije, bilateralnih ugovora naše države sa međunarodnim agencijama, izvodima iz zakona o fiskalizaciji i sl.

Nakon ovog treninga nećete imati nedoumice da li ste PDV ispravno obračunali.

Edukacija počinje u 10:00h i traje do 16:00h.

Mjesto održavanja: prostorije SMART Resursnog centra u ulici Gradačačka bb, Sarajevo (odmah pored Malezijskog mosta).

 

Datum: Naknadno će biti objavljen.
Vrijeme: 10:00
Cijena: 117 KM
U cijenu je uračunat PDV.

Edukatorica: Maja Karić, finansijski asistent na projektima sa decenijskim iskustvom u finansijskom izvještavanju.

 

DODATNE INFORMACIJE

Učesnici treninga stiču mogućnost jednomjesečne podrške, prilikom obavljanja ovog procesa u svojim organizacijama/institucijama.

Ukoliko prijavljujete više od jedne osobe, ostvarujete popust od 15% za sve prijavljene osobe.

 

PRIJAVITE SE OVDJE

Ponedjeljak, 05.12.2016.