Delhaize napušta Bosnu i Hercegovinu

Delhaize napušta Bosnu i Hercegovinu

Belgijski trgovački lanac zbog velikih gubitaka povlači se postupno iz jugoistočne Evrope. U martu je dogovorio prodaju trgovačke mreže u Bugarskoj, u novembru je prodao trgovine u Makedoniji, a lani je prodao trgovine u Crnoj Gori i Albaniji.

Belgijski trgovački lanac Delhaize potpisao je s Tropic grupom, čiji je osnivač Bojan Risović, ugovor o prodaji 39 svojih trgovina u Bosni i Hercegovini.

Vrijednost transakcije nije poznata, a očekuje se da će biti završena u trećem kvartalu, nakon što ju odobre regulator i nakon prilagodbe obrtnog kapitala.

Belgijski maloprodajni lanac postupno se povlači iz jugoistočne Europe. Krajem prošle godine Delhaize je u regiji pokrivao Grčku, Srbiju, Rumunjsku i Bugarsku, no u ožujku je dogovorio prodaju svoje trgovačke mreže od 54 supermarketa u Bugarskoj lokalnoj kompaniji AP Mart.

Prethodno je u prosincu 2012. kompanija prodala trgovine u Albaniji, u srpnju prošle godine trgovine u Crnoj Gori, u studenom trgovine u Makedoniji.

Naime, krajem prošle godine kompanija je objavila da je u regiji zabilježila neočekivane gubitke. Na srbijanskom i bugarskom tržištu Delhaize je zabilježio gubitak od 195 milijuna eura, a čak 191 milijuna eura od toga otpada na srbijansko tržište.

Delhaize je 2011. od Miroslava Miškovića za 932,5 milijuna eura kupio Delta Maxi, koji je pak 2010. od obitelji Risović preuzeo lanac trgovina Tropic za 70 milijuna eura. Kupac se tada obvezao zadržati djelatnost i svih 700 zaposlenih u Banja Luci, Bosanskom Novom, Prijedoru, Jajcu, Doboju, Bijeljini i Prnjavoru.

Mirko Risović je tada rekao da je maloprodaja Tropica prodana nakon petogodišnjih pregovora, ali da nekretnine ostaju vlasništvo obitelji. Sada se krug zatvara i trgovačka mreža će ponovo pripasti obitelji Risović, navode bosanskohercegovački mediji.

Srbijanski list Blic pak prenosi da je belgijska kompanija potvrdila da, usprkos gubicima, nastavlja s investicijama u Srbiji – u Staroj Pazovi gradi se novi distributivni centar, a investicija je vrijedna 50 milijuna eura.

Izvršni direktor Grupe Delhaize Frans Muller prilikom analize prošlogodišnjih rezultata najavio je gradnju novog distributivnog centra, uvođenje SAP rješenja i nastavak otvaranja novih trgovina u Srbiji.

Sredinom ožujka Muller je za Tanjug rekao da je Srbija ključno tržište za kompaniju.

U Srbiji Delhaize ima više od 380 objekata kroz pet maloprodajnih formata: Maxi, Mini Maxi, Tempo, Tempo Ekspress i Shop&Go.

U Delhaizeu tvrde da za sada neće prodavati ni trgovine u Rumunjskoj i Indoneziji.

Delhaize grupa posluje u devet zemalja na tri kontinenta, kroz prodajnu mrežu koja obuhvaća više od 3.500 trgovina sa 160.000 zaposlenih.

Kompanija je u 2013. ostvarila 21,1 milijardu eura prihoda i 179 milijuna eura neto dobiti.

Petak, 04.04.2014. / www.seebiz.net