Deset najtežih pitanja na razgovoru za posao i kako na njih odgovoriti

Traženje posla je stresno samo po sebi, a ako i uspijete doći do razgovora, često vas zna uloviti panika.

Uostalom, poslodavci su danas zahtjevniji nego ikad i često postavljaju neobična pitanja koja mogu izazvati neugodu i ostaviti dojam da možda i niste najbolji kandidat.

Ipak, i za to postoji rješenje, a poznati časopis Forbes sastavio je popis deset najtežih pitanja s razgovora za posao i kako na njih odgovoriti:

1. "Zašto mislite da ste idealan kandidat za posao?"

Na ovo pitanje mnogi potpuno zaborave, a jedno je od najbitnijih i najčešćih. Vaš posao je objasniti zašto ste najbolji kandidat upravo za tu poziciju: Pročitajte opis posla vrlo detaljno i identificirajte vještine i znanje koji su potrebni za tu poziciju, a nakon toga prisjetite se nekih prijašnjih iskustava koji su vam pomogli da demonstrirate svoje vještine i znanje.

2. "Zašto postoji rupa u vašem radnom iskustvu?"

Poslodavcima je jasno da ljudi gube poslove i da nalaženje novog nije uvijek brzo i jednostavno. Kad odgovarate na ovo pitanje, nabrojite sve što ste radili dok ste bili nezaposleni, koliko god te stvari bile trivijalne.

3. "Što biste promijenili na vašem starom poslu?"

Pripazite da ne pretjerate s negativnim komentarima na račun vašeg starog posla, ali s druge strane pokažite da znate prepoznati problem i ponuditi adekvatno rješenje.

4. "Recite mi nešto o sebi."

Odgovor neka traje maksimalno dvije minute i fokusirajte se na četiri najbitnije teme: rane godine, obrazovanje, dosadašnja zaposlenja i posljednje poslovno iskustvo. Naglasite posljednju temu i ne zaboravite, ovo pitanje se postavlja kao "zagrijavanje", nemojte potrošiti sve adute koje ste pripremili.

5. "Kako bi objasnili bazu podataka mom osmogodišnjem nećaku?"

Objašnjavanje odnosa s javnošću, hipoteke ili bilo čega drugog kroz primjere koje bi shvatio i osmogodišnjak dokazuje poslodavcu da znate čime se njihova tvrtka točno bavi. Napravite domaću zadaću i istražite sve pojmove za koje eventualno ne znate što znače.

6. "Što bi osoba koja vas ne voli rekla o vama?"

Naglasite dio vaše osobnosti koji na prvu izgleda negativan, ali zapravo ga prikažite u pozitivnom tonu: Recimo, nestrpljivost. Iako ne zvuči dobro ni pohvalno, recite da uvijek naglašavate rokove i točnost u poslu.

7. "Je li se ikad dogodilo da vaše rješenje nije funkcioniralo?"

Ovdje se želi istražiti koliko zapravo znate o novim i kreativnim idejama koje mogu pomoći i rješavanju problema. Probajte istražiti neku novu tehnologiju: Primjerice, ako niste do sad bili na Twitteru, obavezno napravite profil.

8. "Koji je najveći rizik kojeg ste poduzeli?"

Neke pozicije karakterizira upravo visok nivo intuicije i mogućnosti da započnete ponovno nakon neuspjeha, zato slobodno navedite rizike koji su uspješno, ali i one koji neuspješno završili.

9. "Jeste li ikad bili u sukobu s nadređenim oko neke odluke?"

Pripazite na odgovor: Od vas se očekuje poniznost, ali i sposobnost da preuzmete stvar u svoje ruke. Dakle, situaciju koju ćete prepričati formulirajte tako da ispadne da ste iz nje nešto naučili, bez da naglašavate radnju.

10. "Opišite situaciju gdje se vaš tim nije složio s vama"

Ovdje ukratko objasnite situaciju i kako ste se na kraju svi složili, kao i ishod te situacije. 

 

Članak prenese s portala index.hr

Četvrtak, 13.08.2020. / posao.hr