Zahtjev političkim liderima: Izađite iz skloništa, za otkaze nećemo kriviti krizne štabove nego vas

"Glas malih biznisa", online platforma koju je zbog problema uzrokovanih pandemijom koronavirusa okupio poduzetnik i marketinški ekspert Ejub Kučuk, a ima više od 26 hiljada članova, uputila je otvoreno pismo predsjednicima parlamentarnih stranaka u Federaciji BiH.

 

 

Pismo koje je otišlo na adrese Željka Komšića (DF), Dragana Čovića (HDZ BiH), Elmedina Konakovića (NiP), Predraga Kojovića (NS), Mirsada Kukića (PDA), Fahrudina Radončića (SBB), Bakira Izetbegovića (SDA) i Nermina Nikšića (SDP) sadrži hitne mjere za spas obrta, malih biznisa i, kako se navodi, 262 hiljade radnih mjesta.

"Obraćamo vam se u ime Facebook grupe Glas Malih Biznisa koja je za samo pet dana okupila 27.000 vlasnika i uposlenika obrta i malih biznisa BiH. U našoj bazi podataka (tabelarni pregled dostavljamo u prilogu) je za samo tri dana registrovano blizu 3.000 biznisa sa više od 20.000 zaposlenih, a prema provedenoj anketi, koja obuhvata 1.722 firme, 75% uposlenih iz ove oblasti će završiti na birou u narednih 15 dana, ako se ne reaguje HITNO i prema svima jednako. Napominjemo da je u BiH registrovano 27.000 malih biznisa i 48.000 obrta sa blizu 350.000 uposlenih. Od toga je ugroženo 262.000 radnih mjesta, što bi blokiralo BiH na svim nivoima u veoma kratkom periodu", navodi se u pismu.

Dodaju kako su neformalnim kanalima (27.000 vlasnika malih biznisa brzo dođu do svega što ih interesuje) došli do prijedloga "korona zakona" koji će vam uskoro biti prezentiran i koji ne samo da je najgori u regionu i u Evropi, nego je svjetlosnim godinama udaljen od usvojenih mjera RS i grada Banje Luka. Ne samo da nisu stimulativne, nego i demotiviraju firme da zadrže uposlene.

"Zakona podrazumijeva nalog svim nivoima vlasti da: ne realizuju potpisane ugovore i ne izdaju narudžbe i da ne plaćaju realizovane projekte za koje još nisu dobili fakture. Ovim zakonom ne stavljate samo zakone FBiH izvan snage, nego nalažete entitetu, kantonima i općinama kršenje poslovnih ugovora, što povlači veliki broj tužbi, čime ćete oštetiti i dobavljače i sve nivoe vlasti", tvrde.

Dodaju kako Član 3. novog zakona, koji reguliše plaćanje poreza i doprinosa, nalaže da poreznim obveznicima "kojim je zabranjen rad" i kojim je pao promet za minimalno 25%, a da nisu otpuštali radnike (zakon se donosi skoro 4 sedmice od zabrane rada) budu refundirani troškovi doprinosa (ili će biti oslobođeni plaćanja doprinosa ako donesu neke potvrde) čime u nepovoljan položaj stavlja hiljade, možda i desetine hiljada firmi, obrta, djelatnosti, dobavljača firmi kojima nije zabranjen rad, ali nisu u mogućnosti da rade zbog ograničenja kretanja i trpe ogroman pad prometa i rast troškova.

"U nepovoljan položaj stavljate firme koje rade, ali zbog smanjenog kretanja i restriktivnih odredbi (1,5 m udaljenosti, jedan kupac + jedan uposleni, jedan čovjek u taksi vozilu...) trpe veliki pad prometa i gubitke u poslovanju. Umjesto da se firme oslobađaju plaćanja poreza i doprinosa na sve isplaćene plate bez ikakvog uvjetovanja (osim da imaju izmirene sve poreske obaveze, osim poreza na dobit sa 31.12.2019.), firme moraju podnositi zahtjeve, tražiti refundiranja u vidu donacije ili zajma (sramotan prijedlog). Refundiranje se ne primjenjuje nigdje u regiji, svijetu, uključujući i RS, jer u ovim uvjetima poslovanja firme nemaju dovoljno sredstava da uplate sve troškove: plate, doprinosi, režije, najamnine", pišu iz Glasa malih biznisa.

 

U nastavku teksta detaljno se analiziraju ostale sporne odredbe "korona zakona", a političkim liderima u FBiH poručuju da se zaista nadaju da će shvatiti ozbiljnost situacije, da će se ugledati na političke predstavnike i lidere u RS-u, da će dobro razmisliti o svemu navedenom i reperkusijama koje će izazvati planirane mjere članova Vlade FBiH i Kriznog štaba FBiH, koje vode članovi stranaka koje predvode.

"Nadamo se da ćete i vi, lideri opozicionih stranaka, izaći iz svojih skloništa, aktivirati se i podržati naše aktivnosti, jer ništa do sad niste uradili da pomognete građanima i privredi u BiH. Mi nećemo kriviti krizne štabove, nego baš vas lično, vaše stranke i vaša djela u očuvanju ili uništavanju privrede u BiH. Vi ste ih postavili, vi to šutnjom odobravate, vi odgovarajte za njihova djela i sudbinu 350.000 radnika koji bi mogli završiti na birou, a njihove firme u stečaju", zaključuje se u pismu.

Srijeda, 01.04.2020.