Otkazi u Banjaluci zbog pandemije virusa korona

Dojučerašnji konobar u restoranu “Marčelo” u Banjaluci Goran Kašterović tvrdi da je prošle sedmice na nezakonit način dobio otkaz, samo dan nakon što je u Banjaluci skraćeno radno vrijeme restorana i kafića do 18 časova.


 

Sumnja da mu sve što je do tada zaradio i što mu, kako tvrdi, po zakonu pripada, neće biti isplaćeno, jer je, dodaje, otpušten bez otkaznog roka.

S druge strane, iz ovog restorana poručuju da jesu smanjili broj radnika, jer su bili tehnološki višak nakon odluke Grada da se skrati radno vrijeme ugostiteljima, ali tvrde i da će sve obaveze prema bivšem radniku isplatiti kada budu isplaćivali plate i za sve ostale zaposlene, početkom aprila.

U razgovoru sa Srpskainfo Kašterović, 23-godišnji student poljoprivrede iz Pelagićeva, koji u Banjaluci studira, a izdržava se radeći kao konobar, navodi da je u ovom restoranu radio posljednjih devet mjeseci i da je bio stalno zaposlen.

– U petak sam došao normalno na posao u drugu smjenu, da bi meni i još jednom kolegi konobaru prišao šef koji vodi posao i rekao da nam po nalogu vlasnika uručuje otkaz. Pitao sam jesmo li nešto skrivili, on je rekao da nismo, da je sve u redu, ali da smo jednostavno, zbog smanjenja radnog vremena, tehnološki višak. Pitao sam šta je sa otkaznim rokom, jer ne mogu nam samo tako reći da danas još radimo i od sutra više nemamo posao. Postoji neki otkazni rok, a imam pravo i na godišnji odmor, tako da se to ne može tek tako uraditi. To znači da nam ustvari duguju novac za taj period, a zbog ovakvog postupka prema nama sumnjam da ćemo ga dobiti. Ne tražim ništa što nije moje – tvrdi ovaj mladić.
Tvrdi i da njih dvojica nisu jedini koji su tog dana ekspresno ostali bez posla, ali da to nije urađeno za sve radnike restorana, već su neki, kasnije, poslati na godišnji odmor.

Vlasnik restorana Željko Popović za Srpskainfo kaže da je tačno da je morao otpustiti više radnika kao tehnološki višak nakon novih mjera Grada za suzbinjanje korona virusa, koje su pogodile i ugostitelje.

– Ako neko zna kako da zadržite isti broj radnika kao do sada, i da im se plaćaju plate za vrijeme u kojem ne radite i nemate prihode, neka nam javi. Mi nemamo načina za to i morali smo proglasiti tehnološki višak. Što se tiče isplate plata i obaveza prema njima, time se bavi računovodstvo i pravnici, ali mi ne možemo platu nikome isplatiti prije nego što se ona redovno isplaćuje svima, na početku narednog mjeseca. Dakle, tada ćemo platiti i otpuštenim konobarima – tvrdi Popović.

Iz restorana poručuju i da su svim radnicima uvijek isplaćivali i regulisali sve što ih sleduje po zakonu, pa i ono što se odnosi na otkazni rok, da to nikada nije bilo sporno, te da će tako biti i u ovom slučaju.

Izvor: Srpskainfo


Utorak, 17.03.2020. / buka.com